Сеч извън правилата, маркирани млади букови дървета и вековни борове

...
Сеч извън правилата, маркирани млади букови дървета и вековни борове
Коментари Харесай

Унищожени дървета: Допуснати ли са нарушения при сеч в района на Лещен и Гърмен?


Сеч отвън разпоредбите, маркирани млади букови дървета и вековни борове във вододайната зона в региона на Лещен и Гърмен - за това алармира депутатът Александър Дунчев. Част от нередностите са в Натура 2000. В горите над 100 година са планувани " възобновителни сечи ", които са неразрешени, припомня той.

" На хората към този момент не им вършат усещане коловозите безразборни сечи, които се случват и във вододайните зони на обитаеми места ", разяснява депутатът от " Продължаваме промяната " в предаването " Тази заран ".

" В село Розовец да вземем за пример имаше маркирана сеч на 20%, като на терен виждахме, че тук-там тя стига 40-50%, т.е. очевидно имаше и нарушавания. Местните хора, на които това им е поминъкът, са се подписали 600 индивида да се спрат сечите ", означи Александър Дунчев.

По думите му, компаниите, които купуват дървесината, са я купили на нагласени търгове без никакво наддаване на нулеви цени на 80 - 90 лв. на кубик при действителни цени 300 - 400 лв..

" Има страховит интерес да се докопа тази дървесина, тъй като компании върша 200-300% облага ", уточни той.

В своята писмена позиция Агенцията по горите обаче дефинира като неистина, че има противозаконна сеч на маркирани млади букови дървета и вековни борове във вододайната зона на селата Горно Дряново и Лещен.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР