Себастиао Салгадо е бразилски социален фотограф, документалист и фотожурналист. За

...
Себастиао Салгадо е бразилски социален фотограф, документалист и фотожурналист. За
Коментари Харесай

Солта на земята ~ Себастиао САЛГАДО

Себастиао Салгадо е бразилски обществен фотограф, документалист и фотожурналист. За фотографските си планове е пътувал из повече от 120 страни. Повечето от тях се появяват от време на време в многочислени изявления в пресата и разнообразни книги. Произведенията му са показани на пътуващи изложения из целия свят.

Салгадо се отхвърля от многообещаващата си кариера на икономист, с цел да стане фотограф. Посланик е благосклонност на УНИЦЕФ. Почетен член е на Американската академия на науките и изкуствата. Става изключително прочут с соцално-документалната си снимка на служащите от едва развитите страни. Работи по дълготрайни, независимо предоставени планове, доста от които са оповестени като книги: „ Другата Америка “, „ Сахел “, „ Работници “, „ Миграции “ и „ Генезис “ и други Последните три са големи сбирки със стотици фотоси, правени из целия свят. Най-популярни стават фотосите му на златна мина в Бразилия, на име Серра Пелада.

Проектът му „ Генезис “ е ориентиран към представянето на непокварени лица от природата и човечеството. Състои се от серия фотоси на пейзажи на диви животни, както и на човешки общности, които не престават да живеят в сходство с бащините си обичаи и просвета. Идеята, която следва е да прокара евентуален път за преоткриване на първичния и натурален тип на човечеството.

Салгадо и неговите творби са във фокуса на кино лентата „ Солта на земята “ от 2014 година, режисиран от Вим Вендерс и сина на Салгадо – Джулиано Рибейро Салгадо. Филмът завоюва специфична премия на кинофестивала в Кан и е номиниран за най-хубав документален филм през 2015 година от Филмовата академия.

Салгадо не е просто популярен фотограф. Той може би е един от последните велики фотографи - най-малко в класическия, хуманно-традиционния смисъл, фотограф, който работи в черно и бяло, казвайки дълбоки истини.

Снимки: Sebastião Salgado

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР