Сдружения на потребителите могат да обжалват нарушения с боравене на

...
Сдружения на потребителите могат да обжалват нарушения с боравене на
Коментари Харесай

Сдружения на потребителите могат да обжалват нарушение на права

Сдружения на потребителите могат да апелират нарушавания с боравене на персонални данни, счита генералният юрист на Съда на Европейски Съюз, оповестиха от институцията в четвъртък.

Според профилирания консултант на висшия съд на Европейски Съюз такива организации могат да подават искове пред гражданските съдилища за нарушавания на Общия правилник по отношение на отбраната на данните (GDPR) без мандат от субектите на данни и без да е належащо да настояват съществуване на съответни случаи, свързани с съответни лица.

Генералният юрист счита, че нарушаването на норма, отнасяща се до отбраната на персоналните данни, може по едно и също време да докара до нарушаване на правила, отнасящи се до отбраната на потребителите или до нелоялните търговски практики.

Мнението на генералния юрист е по питане на немски съд за пояснение на европейското законодателство по тъжба против " Facebook " за даване на безвъзмездни игри на платформата, които са налични и до трети лица. Жалбодателят - потребителска организация, счита, че " Facebook " не е дал на ползвателите ясна и налична информация за задачата на обработваните персонални данни на ползвателите на играта.

Предстои съдът да се произнесе дефинитивно, само че мненията на генералния юрист нормално се вземат поради от магистратите при гледането на делата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР