Сдружението "Трейс Своге" отстранява констатираните дефекти по пътя II-16 Своге

...
Сдружението "Трейс Своге" отстранява констатираните дефекти по пътя II-16 Своге
Коментари Харесай

АПИ: Трейс започна да отстранява дефектите от пътя край Своге

Сдружението "Трейс Своге " отстранява установените недостатъци по пътя II-16 Своге - София. Не се работи само в сектора, където стана автобусната злополука, погубила 17 живота. Това оповестиха от пресцентъра на Агенцията "Пътна инфраструктура " (АПИ).

Работата по пътя ще стартира незабавно след завършването на процесуално-следствените работи и АПИ получи позволение от проверяващите органи, се показва в известието.

Първият разбор на асфалта е посочил, че е трябвало да се поставят напълно различен тип материали.

Това сподели пред публицисти министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков след разпита в Националната следствена работа в четвъртък по отношение на тежкия пътен случай край Своге.

Тогава от "Трейс Груп Холд “ АД пратиха писмо до медиите. Те прецизират, че реализатор на плана е ДЗЗД “ Трейс Своге “, в което сътрудници са „ Трейс Груп Холд “ АД и „ Мегаинвест Холдинг “ АД.

В него те прецизират, че са ремонтирали пътя след забележките, а министър Нанков уточни, че АПИ е желало 5 пъти компанията да махне дефектите, само че те не са желали. Що се отнася до изявлението, че са изследвали асфалта в частна лаборатория и става дума за спор на ползи те дават отговор, че няма частни и нечастни лаборатории, а лицензирани и нелицензирани.

За това, че съгласно Нанков е неприемливо потреблението на варовик, от компанията дават отговор, че съгласно регламентите влагането на смеси е разрешено.

В петък той, Ивайло Московски и Валентин Радев подадоха оставки.

Днес Борисов разяснява, че са изпратени пет писма до компанията да оправи пътя, само че когато е имало сигнали, че пътят е рисков, министърът е задължен в случай че би трябвало да стои на пътя и да го предотврати.

Около 17 часа в събота рейс, пренасящ екскурзианти, падна от 20 метра, починаха 17 души, трима са в тежко положение в "Пирогов " и един мъж в Окръжна. Шофьорът е карал с превишена скорост - 53 км/ч, при 40 км/ч.

Повечето от починалите са от софийското село Световрачане, измежду тях е и момче на 13 години.

До този миг проверяващите не са открили точната причина за трагичния случай. Основните посоки, по които се работи, са дейностите на лидера и техническото положение на пътния сектор.

В понеделник служители на реда и следователи влязоха в постройката в на „ Трейс груп” - компанията, ремонтирала пътя, а във вторник полиция и жандармерия влязоха в офиса на "Мегаинвест холд” в Дупница.

Те изземат документи, свързани с контракта, подписан за ремонта на кървавия сектор край Своге.

От организация „ Пътна инфраструктура” са подали общо пет сигнала до компанията реализатор „ Трейс Своге” за незабавен ремонт на рисковите сектори от трасето. Крайният период е бил 15 август или 10 дни преди злополуката. Регионалният министър Николай Нанков разясни, че нито един от секторите не е ремонтиран.

Шофьорът е арестуван за 72 часа от прокурор. Той е упрекнат за причиняване на гибел по несъобразителност. Пуснат бе под домакински арест.

Борисов за оставките: Безсъние и нерви

Протест в отбрана на водача на рейса, аварирал край Своге

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР