Сдружението на автори и композитори Музикаутор изразява в своя позиция

...
Сдружението на автори и композитори Музикаутор изразява в своя позиция
Коментари Харесай

Музикаутор: 70% от общините организират събития в нарушение на Закона за авторското право

Сдружението на създатели и композитори " Музикаутор " показва в своя позиция поддръжка към предвидения за 6 декември протест под надпис " Народ без просвета е народ без бъдеще "  с претенции за по-добро възнаграждение на труда и увеличение на бюджета за просвета за 2024 година
Прочетете още
Според " Музикаутор " при подобаващи условия културните и креативен промишлености могат да са измежду генераторите на икономическото развиване. От организацията акцентират, че през последните десетилетия културата в България е хронично недофинансирана, което основава все по-голямо напрежение измежду експертите в бранша и води до ценностна рецесия в обществото.

От " Музикаутор " показват, че също работят в тази посока, като през последната седмица са пратили писмо до всички общини в страната, до кметовете и общинските препоръки, както и до Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ), Сметната палата и министрите на културата и на финансите. В него организацията показва, че все още е сключила по-малко от 70 съглашения с общини. Според " Музикаутор " това на процедура значи, че повече от 70% от всички общини работят в нарушаване на на Закона за авторското право и сродните му права, когато провеждат събития или когато отпускат обществени средства за тяхното финансиране. " Местната власт позволява голяма част от събитията да се организират без изискуемия " музикален лиценз ", се споделя в писмото, подписано от изпълнителния шеф на " Музикаутор " Иван Димитров. Той декларира, че нарушаването на закона е изрично неприемливо, изключително когато става въпрос за орган на властта, който оперира със средствата на данъкоплатците.

В писмото организацията упорства общините да включат средства за погашение на авторски хонорари за музиката като част от бюджетите си за 2024 година, с което да обезпечат спазването на Закона за авторското право и сродните му права при проведените от тях събития. От " Музикаутор " считат, че отключването на механизмите на авторското право, като се изключи че ще бъде законосъобразно и в полза на обществото, ще сътвори доста по-голямо възприятие за правдивост и самопризнание за труда измежду експертите в културния бранш.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР