Сделките за закупуване на т.нар. студен резерв – енергийни мощности,

...
Сделките за закупуване на т.нар. студен резерв – енергийни мощности,
Коментари Харесай

Парламентът прекрати окончателно сделките със студен резерв

Сделките за закупуване на така наречен леден запас – енергийни мощности, които се задействат при положение на недостиг в електроенергийната система, дефинитивно се приключват. Това стана с промени в Закона за енергетиката, които Народното събрание утвърди в четвъртък по предложение на ГЕРБ.

Темата за студения запас получи необятна гласност предишното лято поради почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Той е мажоритарен притежател в Топлоелектрическа централа „ Варна ”, която през отминалите години е печелила контракти с страната, с цел да поддържа аварийни мощности. Заради мощния публичен отзив още през юли 2020 година депутатите от ГЕРБ, след предписание на премиера Бойко Борисов, промениха закона по този начин, че покупко-продажбите за студения запас да облагодетелстват само затъналата в задължения държавна Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 ”. В последна сметка, ръководещите взеха решение да прекратят изцяло тази процедура.

Промяната визира и други електропроизводители, които са получавали обилни суми от хазната за леден запас. През декември 2020 година шефът на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов загатна в пленарната зала, че става въпрос за общо 72 млн. лева, само че не посочи за какъв интервал са изхарчени тези пари.

Оттук-нататък енергийините оператори ще си подсигуряват нужните запаси посредством подписване на контракти за спомагателни услуги на пазарен принцип – след извършен търг. Разликата в този метод със студения запас е, че за подсигуряване на електроненергийната система ще се употребяват дейни индустриални мощности, беше записано в претекстовете към законопроекта.

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

Енергоразпределителните сдружения към този момент наложително ще дават на клиентите си информация за техния типов товаров профил. По думите на Валентин Николов това ще разреши на потребителите да си избират снабдители в онлайн платформата за сравняване на предложения за електрическа сила, която КЕВР би трябвало да построи. „ С едно кликване ще могат да трансформират контракта си с доставчика на електрическа сила или да избират подобен. Това е още едно деяние към либерализацията на пазара освен на едро, само че и на едро ”, съобщи Николов.

ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ И ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ

С други промени в закона беше признато, че Фонд " Сигурност на електроенергийната система " ще ръководи парите, предопределени за покриване на разноските по лихви, контрактувани сред фонда и банки за финансиране на планове за енергийна успеваемост. По този метод, съобщи Валентин Николов, ще се сътвори кредитен портфейл, посредством който да се образува финнасов запас, който да се употребява за енергийна успеваемост и възобновими енергийни източници (ВЕИ). „ Този финансов запас ще могат да употребяват безусловно всички български жители, дали като физически, дали като юридически лица, стига да дава отговор на условята, които ще бъдат утвърдени от Министерски съвет. Тоест, ние ще можем да консолидираме едни портфейл, примерно от 100 милиона или 500 милиона лв., според от упоритостите на държавното управление, и задължените лица, които са разказани в закона за енергийната успеваемост, също ще могат да се възползват от един подобен финансов инструмент ”, изясни Валентин Николов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР