Сделката за Шенген щеше да е добра, ако имаше конкретна

...
Сделката за Шенген щеше да е добра, ако имаше конкретна
Коментари Харесай

Елена Йончева: Получихме засилен контрол по границата с Румъния - това е обратното на Шенген

„ Сделката за Шенген щеше да е добра, в случай че имаше съответна дата за отпадането на сухопътните инспекции “.

Това разяснява в предаването „ 120 минути “ по БТВ Елена Йончева, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

„ Бизнесът се интересува от сухопътните връзки, тъй като над 95% от комерсиалния оборот с Европейски Съюз минава по сушата. Какво получихме – засилен надзор по границата с Румъния. Това е противоположното на Шенген. Перспективите ни не са положителни. Това, което се споделя в съглашението с Австрия, е, че тази година ще стартират диалози за вероятно участие “, изясни тя.

„ Какво се случва през 2024 година? Председателството първо е на Белгия, за която влизането на България в Шенген не е приоритет. След това е на Унгария, за която това също не е приоритет. След това идват европейски избори. След това идва нов Европейски съвет. Може да дойдат крайнодесни държавни управления, които няма да са благосклонни към пълноправното влизане на България и Румъния в Шенген “, добави Елена Йончева.

Новият пакт за мигрантите

„ За да бъде прибавен пактът за миграция са нужни спомагателни условия. Ще бъдат отпуснати 2 милиарда евро за всички страни, които са външна граница на Европейския съюз. Европейски Съюз не можеше да се оправи с тази мигрантска вълна. Влизаха всевъзможни хора. С този нов пакт има цяла система, която ще разреши да се събира съответна информация. Ще има правила по какъв начин се събира тя, ще се взимат отпечатъци, ще се ревизира истинността на документите им “, изясни евродепутатът.

„ Когато има мигрантски напън, Европейски Съюз слага минимална квота от 30 хиляди души, които страните членски за длъжни да вземат от страните на първа линия. Трябва да бъде предоставено финансиране. Част от него може да бъде употребявано за връщане на мигрантите към страните от техен генезис. По същия метод Брюксел ще подписва двустранни съглашения, с цел да бъдат връщани “.

„ С новия пакт страните от вътрешността на Европейски Съюз няма да ни връщат мигранти, а ние ще им ги даваме “, акцентира тя.

 

„ Регламентът Дъблин бе в ущърб на България. Не бе почтено – не можем да сме жертви, задето охраняваме границите на Европейски Съюз. Не може цялата тежест да е върху нас ”, безапелационна е тя.

„ На 20 декември получихме зелена светлина, че този Пакт за миграция ще бъде признат. Очаквам април месец да бъде признат, само че ще влезе в действие след две години. За да бъде прибавен този пакт, нужни са доста механически условия – да се образуват екипи от специалисти, както и разпределяне на 2 милиарда евро за страните на първа линия ”, добави още тя.

На въпрос дали ще взе участие в идните европейски избори, тя отговори: „ Аз в никакъв случай не възнамерявам. Битката за мен в този момент е новият Пакт за миграция. ”

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР