Сделката за изтребителите F-16V Блок 70 на Lockheed Martin ще

...
Сделката за изтребителите F-16V Блок 70 на Lockheed Martin ще
Коментари Харесай

Най-голямата военна поръчка от падането на комунистическия режим в България отива при САЩ

Сделката за изтребителите F-16V Блок 70 на Lockheed Martin ще е на стойност към 1.8 милиарда лв., като това е най-голямата военна доставка за България от рухването на комунистическия режим. Така разяснява организация Reuters днешното държавно решение да се желае мандат за договаряния за изтребителя, като прецизира, че решението към момента се нуждае от парламентарно утвърждение.
Другите претенденти за поръчката бяха шведските изтребители " Грипен " и италианските изтребители втора употреба " Юрофайтър ".
Критиците на това решение питат дали американците действително могат да доставят първите изтребители F-16 за 2 години, както българската страна желае (бел. ред. - Каракачанов към този момент категорично сподели, че няма да стане за 24 месеца). Освен това бе подценено и друго изискване в търга - заплащането посредством скица за поетапно заплащане, като при американската оферта парите би трябвало да бъдат изплатени едновременно, написа Reuters.
Висши чиновници на министерството на защитата, както и представители от армията настояват, че F-16 е изпитан в борби изтребител и има дълъг живот. „ Правителството предложи на Народното събрание да позволи започване на диалози със Съединени американски щати за поръчката на нови военни самолети”, съобщи министърът на защитата Красимир Каракачанов.
Дясно-центристкото съдружно държавно управление има малко болшинство в Народното събрание, който се чака да гласоподава идната седмица.
Планът за покупката на нови самолети разпали пристрастеностите в София, като поддръжниците поддържат решението на държавното управление, защото огромна част от съседските съдружници в НАТО също употребяват F-16. Докато критиците упрекват държавното управление в нарушение на разпоредбите за социална поръчка.
Във вторник от Белия дом обявиха, че към този момент работят с българските управляващи, с цел да се подсигурят, че договорката ще се побере в българската бюджетна рамка и операционни условия. В момента американската оферта надвишава прогнозния предел.
" Ние имаме вяра, че F-16 Блок 70 предлага на България най-хубавата допустима композиция от цена, оперативни благоприятни условия и съгласуемост с другите членки в НАТО ", съобщи администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР