Сделката за износа на украинско зърно през коридор в Черно

...
Сделката за износа на украинско зърно през коридор в Черно
Коментари Харесай

Ердоган съобщи, че зърнения коридор през Черно море е удължен с 60 дни

Сделката за износа на украинско зърно през кулоар в Черно море, обезпечен от Организация на обединените нации и Турция, е удължена с още два месеца, заяви турският президент Реджеп Ердоган в сряда, един ден преди приключването на актуалното съглашение.

Миналия юли Украйна и Русия с по самодейност на Организация на обединените нации и с посредничеството на Турция одобриха кораби да бъдат допускани до три украински пристанища - Одеса, Южний и Черноморск, с цел да товарят украински храни, откакто при започване на войната Москва блокира северната част на Черно море, прекъсвайки главния експортен канал на Киев. Това докара до скок в цените на храните, защото Украйна е главен експортьор на зърно за редица небогати страни.

Коментарите на Ердоган, направени в тирада пред представители на ръководещата партия, пристигнаха, откакто последният транспортен съд напусна украинско пристанище според договорката, която разрешава безвреден експорт през Черно море на украинско зърно и трябваше да изтече в четвъртък.

 Последният транспортен съд отплава: ориста на зърното от Украйна е в ръцете на Русия Последният транспортен съд отплава: ориста на зърното от Украйна е в ръцете на Русия

" Сделката за коридора за зърно в Черно море беше удължена с два месеца с напъните на Турция ", сподели президентът като благодари на съветския и на украинския президент и на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш за тяхната помощ, написа Ройтерс.

Организацията на обединените народи и Турция посредничиха в черноморската договорка за първичните 120 дни през юли предходната година. Москва се съгласи да удължи Черноморския пакт за още 120 дни през ноември, само че по-късно през март одобри продължение единствено с 60 дни - до 18 май - в случай че не бъде изпълнен лист от условия във връзка с личния й експорт на селскостопански артикули.

За да убеди Русия през юли да позволи износа на зърно от Черно море, Организация на обединените нации се съгласи да помогне на Москва със личните си селскостопански доставки за три години.
 Няма ужасно, в случай че не се възобнови черноморска договорка за зърно, настояват източници от пазара Няма ужасно, в случай че не се възобнови черноморска договорка за зърно, настояват източници от пазара
Въпреки че западните наказания не засягат износа на съветска селскостопанска продукция Москва е недоволна, тъй като рестриктивните мерки за обезпечаване и за влизане на съветски кораби в пристанищата на Европейски Съюз, Съединени американски щати, Австралия, Япония, Канада и други страни, подкрепящи наказания, затрудняват личния й износ.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР