Сделката за износ на зърно от Украйна през Черно море

...
Сделката за износ на зърно от Украйна през Черно море
Коментари Харесай

Лавров: Зърнената сделка няма да работи, ако не се изпълнява споразумението между Русия и ООН

Сделката за експорт на зърно от Украйна през Черно море няма да работи, в случай че не бъде изпълнено съглашението на Организация на обединените нации с Москва за превъзмогване на пречките пред износа на съветско зърно и торове, съобщи съветският външен министър, представен от Ройтерс и ТАСС.

" Ако всичко остане по този начин, както е, а явно ще бъде по този начин, тогава ще се наложи да се изхожда от обстоятелството, че тя (сделката) към този момент не действа ", акцентира Лавров по време на посещаване в Найроби.

Споразумението, подписано през юли предходната година, изисква от Организация на обединените нации да помогне на Русия да преодолее всички спънки пред износа на зърно и торове в интервал от три години. Лавров съобщи, че това съглашение " въобще не се извършва ".

Споразумението сред Организация на обединените нации и Русия беше реализирано по едно и също време със договорката, позволяваща безвреден експорт на храни и торове от Украйна през Черно море след нахлуването на Русия през февруари 2022 година Този месец Москва насилствено се съгласи да удължи периода на действието ѝ с още два месеца, до 17 юли, само че съобщи, че би трябвало да се реализира по-голям прогрес, с цел да се защитят личните ѝ ползи.

Според Лавров по-малко от 3% от изнесеното по договорката зърно е достигнало до най-бедните страни в света.

След среща с ръководителя на кенийския парламент Моузес Ветангула Лавров съобщи, че Кения демонстрира интерес към нови съглашения и насърчаване на взаимоотношението с съветската страна, по тази причина идната през юли в Санкт Петербург среща на високо ниво Русия–Африка е от изключително значение, отбелязва Българска телеграфна агенция.

" Говорихме и за развиването на връзките сред Русия и Африканския съюз ", означи съветският външен министър. " Очакваме, че тези решения, които се приготвят – кенийските другари също разпореждат на тях съществени очаквания, ще способстват за развиването на практическото взаимоотношение и за развиването на нашето взаимоотношение на интернационалната сцена, където Африка изцяло обосновано предявява желанията си да стане същински пълностоен център на формиращия се многополюсен международен ред ", акцентира той.

Очаква се срещата на високо ниво и икономическият конгрес Русия–Африка да се проведат от 26 до 29 юли в Санкт Петербург. Първото сходно събитие се състоя от 22 до 24 октомври в Сочи, под мотото " За мир, сигурност и развиване ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР