Сделката за електроразпределителния бизнес на ЧЕЗ в България била към

...
Сделката за електроразпределителния бизнес на ЧЕЗ в България била към
Коментари Харесай

ЧЕЗ приключва сделката за бизнеса си в България

Сделката за електроразпределителния бизнес на ЧЕЗ в България била към края си, оповестява чешкият вестник Hospodarske noviny. Според медията най-високата цена, която се предлага, е на на практика незнайна индийска компания Future Energy. Вероятно се има поради българската компания "Фючър Енерджи ", която е търговец на ток, само че източници от ЧЕЗ обявиха, че е в партньорство с огромна индийска енергийна компания. Индийци даже са идвали в София на оглед на активите на ЧЕЗ. Собственик на компанията е Валентин Христов.
Чешката медия се базира на два високопоставени и самостоятелни източника, близки до договорката. Те обаче не оповестяват цената, която "Фючър Енерджи " предлага, само че напомня, че преди този момент се е говорело за най-малко 8 милиарда крони (363 милиона долара). Говорителката на ЧЕЗ-Прага Алис Хоракова е коментирала, че продажбата на българските активи е ориентирана към повече заинтригувани страни.
На финалната права на процедурата за продажба на активите са позволени Топлоелектрическа централа "Бобов дол ", която се свързва с Христо Ковачки и чешката компания "Енерго-Про ", "Фючър Енерджи " и "Инерком ".
Преди месец чешките медии оповестиха, че "Енерго-Про " е подобрила офертата си на над 300 млн. евро. В същото време "Енерго-Про Варна " погаси предварително облигационна емисия от 130 млн. евро и с позволение на общото заседание на облигационерите пое гаранция към компанията майка за 350 млн. евро.
Явно договарянията на ЧЕЗ с кандидат-купувачите на активите и в България е на стадий възстановяване на предложения.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР