Сделката на практика се рестартира, на финалната права са двама

...
Сделката на практика се рестартира, на финалната права са двама
Коментари Харесай

Един купувач на ЧЕЗ по-малко с отстраняването от пазара на търговеца на ток “Фючър енерджи”

Сделката на процедура се рестартира, на финалната права са двама претенденти

Как ще се отрази отстраняването на “Фючър енерджи ” на огромната договорка за ЧЕЗ - евентуално тази седмица ще стане ясно.

В петък компанията, която се занимава с търговия с ток, сама изиска да бъде отписана от листата на търговците. Причината - неспособност да извършва договорите си поради отпадането на основни снабдители на електрическа енергия.

“Фючър енерджи ” е и в лист с длъжници на НЕК, които би трябвало да внасят суми по така наречен “такса отговорности към обществото ”. Тя съставлява 5% от оборота на производители и търговци на електрическа енергия.

От НЕК не пожелаха да оповестят какви тъкмо суми дължи “Фючър енерджи ”. Според играчи на пазара на ток двадесет търговци на ток са забавили към 30 млн. лева за отговорности.

Според участници на пазара отстраняването на “Фючър енерджи ” може да се съпостави със самобитен банкрут, защото компанията губи клиентите си и главния си бизнес.

Сделката за активите на ЧЕЗ в България се прави оценка на най-малко 300 млн. евро. В нея “Фючър енерджи ” взе участие в консорциум с незнайни сътрудници от Индия, съгласно някои медии това е India Power Corporation Ltd (IPCL).

До този миг нито от ЧЕЗ в Прага нито притежателят на “Фючър енерджи ” не са удостоверили, че консорциумът е дал най-висока цена в договорката, както писаха чешки медии.

С петъчното премахване на “Фючър енерджи ” от пазара на ток на процедура договорката за ЧЕЗ стартира от начало. На финалната права в надаването за активите остават двама претенденти - “Енерго-Про ”, Топлоелектрическа централа “Бобов дол ”, която се свързва с предприемача Христо Ковачки.

Шест търговеца на ток са отстранени от пазара от лятото до момента, излиза наяве от регистрите на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО).

Преди “Фючър енерджи ” отвън пазара се оказват други 5 компании - Кей Ар Джи, “Данс Енерджи ”, “Енемона Ютилитис ”, “Ар Си Пауър Енерджи ” и “Тошел 92 ”.

Други три са се отдръпнали - това са “Гинмар съплай ”, “Ват и ваолт ”, “Ес и и пауър трейдинг ”.

Без “Енемона Ютилитис ” и “Данс енерджи ”, другите четири са в листата на НЕК на компании, които не си заплащат таксата “задължения към обществото ”. В листата, който е от 24 ноември, са общо 16 търговеца на ток.

Свободният

пазар на ток

в България

е сред

50 и 55% от

потреблението,

а 45 на 100 се падат на контролирания пазар.

Предлагането на ток е по-малко от търсенето, твърди Мартин Георгиев, ръководител на УС на Асоциацията на търговците на ток в България. Най-точно казано - няма предложение на такава цена, на каквато има търсене, разяснява той.

Допълнително цените на европейските и районния пазар са се повишили в последните три месеца с 20-25%.

АЕЦ “Козлодуй ” е свила предлагането на свободния пазар. Няма сметка да се внася, защото цените в Европа и в района в този интервал от годината са се вдигнали. Единствената страна, от която тече ток към България, е Турция. Капацитетът е цялостен, а и цената му се е вдигнала.

Има и друга смяна на обичайните потоци на електрическа енергия. Допреди година, когато токът в Румъния е бил по-евтин, се е внасял оттова. Сега цената е много по-висока и тече експорт от България към Румъния.

Соня Кадиева - ръководител на асоциацията “Свободен енергиен пазар ”, споделя, че се принуждават да поучават възможни клиенти да отидат на контролирания пазар.

Ток има задоволително, настояват обаче специалисти, осведомени с данните на Електроенергийния систематичен оператор. Просто цените не отговаряли на желанията.

Уж теоретично, стъпили на на практика образци, търговци на ток вадят аргументи за отпадането от пазара.

Прекалено на ниска цена се продава електрическата енергия, с цел да отстраниш съперниците, като се надяваш, че наклонността за спад на цените ще продължи, само че пък тя се обърна и то повече, в сравнение с се е очаквало.

Заради неосигурени дълготрайни контракти с производители на ток, такива компании са принудени да купуват от борсата от платформата “ден напред ”, където цената е висока. Те варират от 70, 80, 90 лева за мегаватчас.

И въпреки всичко

в България цените

на тока, все ще

са по ниски от

тези в района

В Гърция стигат и до 150 евро на мегаватчас и не падат под 50 евро. И в Унгария в доста от дните цените са сред 60 и 70 евро, споделя Георгиев.

“24 часа ” научи, че в действителност в последната седмица АЕЦ “Козлодуй ” е нараснала доставките на ток за контролирания пазар по молба на НЕК. Причината е, че през сряда ичетвъртък са аварирали блокове в “Марица-ицток 3 ”, която е на “Контур глобал ”. И до неделя тя работеше на 50% от мощностите си.

В същото време обаче, поради изобилните дъждове се постанова включването на вецове, с цел да има следено изпускане на води. Така е с язовир “Студена ”. За разлика от 2015 и 2016 година, когато водните ресурси в огромните язовири се стопиха, в този момент те са в двойно по-добро положение - цялостни са 60-65%. Двойно по-пълен от предходната година е най-важният язовир “Белмекен ”.

Преди години НЕК и Електроенергийният систематичен оператор държаха до последно в запас водата в язовирите. Сега поради възобновимите енергийни източници те се пускат, когато падне производството от вятър и слънце, с цел да балансират системата.

Заради тежката обстановка на пазара на ток предходната седмица е имало среща на организациите на търговците на електрическа енергия с мениджърите на държавната енергетика - БЕХ и централите.

По съглашение с Еврокомисията, АЕЦ “Козлодуй ” и “Марица-изток 2 ” са задължени да дават на борсата 400 мегавата мощ всяко денонощие. От 2018 година се прибавят още 100 мегавата за платформата “ден напред ”.

Търговците се оплакват, че не им доближава пикова електрическа енергия. Докато пък на производителите не им е преференциално да продават на борсата тези 400 мегавата през нощта, когато цената пада и до 44 лева на мегаватчас. Само че смяната на схемата е сложна, тъй като е утвърдена от Еврокомисията и поетият ангажимент би трябвало да се съблюдава.

Така че от 1 януари на Българската самостоятелна енергийна борса ще се оферират 500 мегавата еднакъв товар за денонощие. Мартин Георгиев споделя, че по сделката с Европейска комисия товарът е профилен, само че не е добре изчислен и става по този начин, че в нощните часове се предлага ток повече, в сравнение с е належащо, а в дневните часове - по-малко от търсенето на пазара. Представителите на двете организации на търговците на ток са съгласни с смяната на профила и ще поддържат настояванията на държавните производители - да се усилят дневните количества и да се понижат нощните.

Търговците на ток пък упорстват КЕВР да включи в приетите им разноски и харчовете им за събиране от клиентите им на таксата “задължения към обществото ”. Кадиева споделя, че на електроснабдителните сдружения на ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго-Про ” тези разноски им се признават. В този среща е взел участие и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. На въпрос на “24 часа ” къде се срещат държавната енергетика и търговците, той отвърна - на пазара на ток.

НЕК и енергото поемат клиентите на компанията

Доставчикът от последна инстанция доставя с ток клиентите на търговец, който е отхвърлен от пазара. Това плануват разпоредбите за търговия с електрическа сила на КЕВР.

Такива снабдители са НЕК, “ЧЕЗ Електро България ”, “ЕВН България електроснабдяване ”, “Енерго-Про ” и “ЕСП-Златни пясъци ”.

Ако клиентът е на територията на Благоевград, да вземем за пример, той си получава тока от “ЧЕЗ Електро България ”, в случай че е във Варна - от “Енерго-Про ”, и в случай че е в Пловдив - от ЕВН.

При изискване че клиентът е причислен към преносната мрежа, т.е. на високо и ниско напрежение, снабдител от последна инстанция му е НЕК. Всички клиенти, на които НЕК доставя електрическа сила, ще бъдат включени служебно в специфичната балансираща група.

Този снабдител от последна инстанция доставя с ток клиентите на отстранения търговец до избор на различен търговец. Преди да се стигне до това, разпоредбите плануват всеки координатор на общоприета или балансираща група да има право да изпрати уведомление за оттегленя. То се изпраща на ЕСО и на всички клиенти.

В известието се показва датата на отдръпването, която не може да бъде по-рано от 40 дни след изпращане на известието. ЕСО освобождава в период от седем дни гаранционното поръчителство след споразумяване на всички финансови взаимоотношения, свързани с преустановяване на регистрацията на “координатора на балансираща група ”. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР