Сделката между димитровградското ВиК и хасковското ще се забави. На

...
Сделката между димитровградското ВиК и хасковското ще се забави. На
Коментари Харесай

Димитровград започва борба за диференцирана цена на водата

Сделката сред димитровградското ВиК и хасковското ще се забави. На Общото заседание на 3 август, представителят на Община Димитровград ще предложи отсрочване на гласуването за консолидацията на ВиК- Димитровград, реши през днешния ден Общински съвет.

Представителят на общината Юлиян Семерджиев ще гласоподава „ въздържал се “ и по бизнес проекта на ВиК- Хасково, взеха решение още съветниците.

Независимо какви са решенията на съветниците по места, последната дума за цената на водата, а и за бизнес проекта има КЕВР. От регулатора зависи и вливането на димитровградското ВиК в хасковското, защото първото е със смесена благосъстоятелност. 51 % от него са на страната, останалите на общината. Консолидацията ще се реализира, защото от нея зависят евросредствата за водния бранш, който е в същинска рецесия у нас. Димитровград обаче се пробва да не се стигне до шоково повишаване на цената, която в този момент е 1.86 лева за кубик, до момента в който в останалите общини заплащат по 3.52 лева за кубик. Между другото цената в Димитровград не е „ пипана “ от 10 година макар повишените разноски на сдружението. То има задължения, въпрос на време е да спре работа. Законът обаче не му разреша да дефинира цена.

Още през вчерашния ден стана ясно, че стартират диалози в Народно събрание за смяна, тъй че да са вероятни разнообразни цени в територия с един оператор, защото разноските за добиването и доставянето на водата са разнообразни. Първата среща за опциите за диференцирано установяване на цената ще се организира още на следващия ден в КЕВР.

Целта е операторът да е един, само че в Димитровград и Свиленград, да вземем за пример, които са на Марица и нямат дефицит, цената да не е толкоз висока, колкото в Хасково, където 100% се подава помпажна вода. Освен това, загубите по мрежите не са идентични.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР