Считаните официално за опасно горещи вълни в следващите десетилетия ще

...
Считаните официално за опасно горещи вълни в следващите десетилетия ще
Коментари Харесай

Опасни горещини в бъдеще още връхлитат света три пъти по-често, отколкото досега


Считаните публично за " рисково горещи " талази в идващите десетилетия ще поразяват света три пъти по-често, в сравнение с до момента, поради утежняването на резултата от климатичните промени, твърди проучване, представено от Българска телеграфна агенция.

В преобладаващата част от богатите региони със междинни географски ширини на планетата повишаването на температурите и влажността до чувство за 39,5 градуса по Целзий, което в този момент се счита за откъслечна шокова демонстрация на времето, статистически ще се случва 20 до 50 пъти годишно към средата на века, се твърди в проучване, оповестено в сп. " Комюникейшънс Ърт енд енвайрънмънт ".

Според проучването показател на горещини, считан за " извънредно рисков ", когато чувството за жега е към 51 градуса по Целзий и в този момент се случва извънредно рядко, евентуално ще застига тропическия пояс, включващ Индия, от една до четири седмици годишно до края на века.

" Това е ужасно ", сподели създателят на проучването Лукас Зепетело, климатолог от Харвард. " Това значи, че евентуално милиарди хора ще бъдат изложени на извънредно рискови горещини постоянно. Неща, които в никакъв случай до момента не сме изпитвали, ще се случват всяка година ", сподели той.

Ученият и екипът му са употребявали повече от 1000 компютърни симулации, с цел да ревизират вероятността от две разнообразни равнища на горещини - при показател от 39,4 градуса по Целзий и над 51 градуса по Целзий, които са праговете на " рискови "  и " извънредно рискови " горещини съгласно Националната метеорологична работа на Съединени американски щати. Учените са пресметнали данни за 2050 година и 2100 година и са сравнили с данните за честотата на горещините всяка година по света в интервала 1979-1998 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР