Сборникът Петдесет народни песни от село Тънково, Хасковско“ излезе от

...
Сборникът Петдесет народни песни от село Тънково, Хасковско“ излезе от
Коментари Харесай

Издадоха „50 народни песни от село Тънково, Хасковско“ 

Сборникът „ Петдесет национални песни от село Тънково, Хасковско “ излезе от щемпел. Изданието е осъществено с финансовата поддръжка на община Хасково по стратегия „ Млади творци-2022 “ и на съставителя му- студентът по история Антон Атанасов.

Посветеният на 95-ата годишнина на Народно читалище „ Светлина-1927 “ и на 15-годишнината на Гражданско съдружие „ Родопско утро “ труд е резултат от изследователската работа на Мария Маркова, която през 70-те години на предишния век в подготовката на дипломната си работа, е събрала огромна част от националното творчество на село Тънково.

5 раздела с по 10 песни, като е наличен и онлайн. В „ Обредни песни “ са включени изпълнявани за Коледа, Сирни Заговезни, Лазаровден, ритуала за дъжд „ Пеперуда “ и женитба, в „ Битови песни “ – отдадени на ухажването, битката за сърцето на обичания, любовта, изневярата, фамилните връзки, в „ Митически песни “ – за Крали Марко, змейове, змеици, самодиви, уроки, Господ, ангели, в „ Хайдушки песни “ – за гората, хайдутите, Хаджи Димитър, Стоян Войвода, Янка Войвода, в „ Исторически песни “ –посветени на взетите за еничари християнски момчета, които се завръщат по родните си места, отвлечените в иго дами, които милеят за децата си, османските бойци и башибозуци, Русия, подписването на Санстефанския кротичък контракт, изпращането на бойци на фронта, Балканската война, завладяването на Одрин, Първата международна война.

Корицата е дело на младата авторка Теодора Йорданова и е по фотография на фотографа Славян Костов.

Чрез песните, включени в сборника, се дава опция за опознаване на българската история, българския обичай и връзките в тогавашните български фамилии. Те могат да бъдат употребявани от родители, учители и възпитатели, които работят както в държавния, по този начин и в частния бранш. Подходящи образци са освен за образованието по „ Човекът и обществото “ и „ История и цивилизации “, само че и за музикалното обучение в учебните заведения и самодейните колективи, измежду които разпространяването на сборника продължава. До този миг той е достигнал до огромна част от културните институции, неправителствените организации, фолклорните обединения и самостоятелните реализатори от община Хасково, разяснява съставителят Антон Атанасов.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР