Сблъсъкът между българските зърнопроизводители и преработвателите на растителни масла заради

...
Сблъсъкът между българските зърнопроизводители и преработвателите на растителни масла заради
Коментари Харесай

Производителите на олио прогнозират недостиг и високи цени заради спрения зърнен внос от Украйна

Сблъсъкът сред българските зърнопроизводители и преработвателите на растителни масла поради украинския слънчоглед, който се оказа безусловно семето на раздора в последните месеци сред двата сектора, продължава и наподобява развиването му ще зависи от това кой може по-силно да въздейства на институциите.Миналият месец българската страна дружно с няколко други в Източна Европа поддържа едностранчиво земеделците с мораториум за импорт на украинско зърно, за което след съветската инвазия вратите на Европейски Съюз са необятно отворени при омекотен режим. Впоследствие моратприумът бе замен от съглашение на равнище Европейски Съюз за краткотрайна възбрана до 5 юни на продажбата на пет украински зърнени първични материали на вътрешните пазари в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. По информация на БНР обаче земеделските им министри тази седмица са поискали удължение на възбраната и след 5 юни - за целия интервал, в който украинско зърно се внася безмитно в Европейски Съюз. Искат възбраната да обхване и импорт по контракти, подписани преди 2 май.

Сблъсъкът сред българските зърнопроизводители и преработвателите на растителни масла поради украинския слънчоглед, който се оказа безусловно семето на раздора в последните месеци сред двата сектора, продължава и наподобява развиването му ще зависи от това кой може по-силно да въздейства на институциите.

Миналият месец българската страна дружно с няколко други в Източна Европа поддържа едностранчиво земеделците с мораториум за импорт на украинско зърно, за което след съветската инвазия вратите на Европейски Съюз са необятно отворени при омекотен режим. Впоследствие моратприумът бе замен от съглашение на равнище Европейски Съюз за краткотрайна възбрана до 5 юни на продажбата на пет украински зърнени първични материали на вътрешните пазари в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. По информация на БНР обаче земеделските им министри тази седмица са поискали удължение на възбраната и след 5 юни - за целия интервал, в който украинско зърно се внася безмитно в Европейски Съюз. Искат възбраната да обхване и импорт по контракти, подписани преди 2 май.

В отговор на опасността от браншовата организацията на маслопроизводителната промишленост, която е мощно наранена от прекъсването на евтината украинска суровина, в петък изпратиха остро писмо до Европейска комисия и до председателката й Урсула фон дер Лайен, в което се показва, че мярката ще има " нежелани и мощно отрицателни последствия за бранша и пазара ", ще понижи производството на олио и ще вдигне цените му , освен това без наложително да облагодетелства земеделците.

Различията сред производителите на олио и производителите на слънчоглед се задълбочават от есента насам. Фермерте са мощно недоволни от конкуренцията на евтиния украински слънчоглед, който считат, че е повода да не могат да продадат своята продукция на по-високи цени. Рално обаче цените на интернационалните тържища паднаха след големите им пикове при започване на войната предходната пролет и се стабилизираха. В последна сметка прекъсването на украинския импорт в този момент не води до стремежи от земеделците резултат на бързо и внезапно повишение на цените.
Реклама
От друга страна, от прекъсването на преференциалния импорт ощетени пък са преработвателите на слънчоглед - този български бранш е мощно експортно насочен и обичайно работи и с украинска суровина.

Така в това отношение България е в неповторима позиция, защото би трябвало да балансира сред ползите на две наранени промишлености. Засега обаче управническите везни очевидно са наклонени мощно единствено към едната страна, а натискът на петте страни дружно въздейства и на решенията на Европейска комисия.
Износ за над 3 милиарда лв.
З Вътрешното произвеждане на слънчогледови модифицирани артикули осем пъти надвишава вътрешното ползване, което изяснява мощната експортна ориентировка на бранша.

България има годишен потенциал за преправка на слънчоглед от 4.2 млн. тона. През миналата земеделска акция 2021/2022 са модифицирани 3.2 милиона тона. При междинна годишна продукция от към 2 милиона тона за последните години, на преработвателна промишленост са нужни над 1 милион тона импорт на слънчоглед всяка година, с цел да работи дейно, демонстрират изчисленията на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти. По данни на браншовата организация вносът на слънчоглед от началото на септември 2022 година до края на март 2023 г е 638 хиляди тона слънчоглед, при 1.427 млн. тона общо за предходната акция.
Реклама
Поради незадоволителното през последните пет години вътрешно произвеждане секторът разчита на този импорт, който в последните две години е в забележителен размер от Украйна. За миналата акция 2021/2022 година има импортирани над 940 хиляди тона слънчоглед от Украйна.

От сдружението също по този начин показват, че дейните инспекции, почнали от предишното лято и продължаващи и сега, не са открили каквито и да е несъответствия на украинския слънчоглед с европейските условия. Освен ниските цени на украинската суровина, които по думите на българските фермери са под себестойността на тяхното произвеждане в последната година, локалните земеделци настояват още, че украинското зърно е с недобро качество и акцентират това като спомагателен мотив за прекъсването на украинския импорт. Доказателства за това обаче към този момент няма.

Силно закъснение в актуалната акция
По данните от преработвателния отрасъл към края на март 2023 г в страната са модифицирани 1.427 млн. тона слънчоглед, което е закъснение с 560 хиляди тона по отношение на темпа на преправка от предходната акция. Причина за това е неналичието на предложение на суровина на вътрешния пазар макар съществуването на рекордна годишна продукция в страната, се показва в писмото на браншовата организация. Прогнозата на сдружението е, че в случай че същият тренд продължи, това значи 880 хиляди тона по-малко модифициран слънчоглед в актуалната акция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР