Съзидателните усилия на тракийци за изграждане на училища и църкви,

...
Съзидателните усилия на тракийци за изграждане на училища и църкви,
Коментари Харесай

БСП: Борбата за свобода на тракийци е мост към съхранението на българския дух днес

Съзидателните старания на тракийци за създаване на учебни заведения и църкви, само че и саможертвата им в битката за национално избавление и обединяване бяха показани с фотодокументална галерия в Народното събрание. 

" Борбата за независимост на тракийските българи е освен историческа памет, само че и мостът, посланието за съхранението на българския дух, еднаквост и родолюбие през днешния ден ". Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание и депутат от " Българска социалистическа партия за България " Кристиан Вигенин при откриването на фотодокументалната галерия " Тракийската епопея – Борба за свободата на тракийските българи “. 

Памет към делото на тракийските българи засвидетелстваха водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и народни представители от парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България ". Изложбата показва вълнуващи моменти, запечатани във снимки, документи и исторически текстове от съзидателните старания на тракийските българи за построяването на учебни заведения и църкви, присъединяване им в легалната и въоръжена битка за национално избавление и обединяване.

Социалистите поздравиха Съюза на тракийските сдружения за техния неотклонен труд и принос за отбрана на българщината, популяризирането на тракийското културно-историческо завещание, отбраната на човешките и имуществените права на тракийци и техните потомци, за поддържане на добросъседските връзки с балканските нации.

" Народното събрание не е и няма да остане безразлично към ориста на тракийските българи и техните наследници. А ние – ще продължим да слагаме тези въпроси, както тук, в Народно събрание, по този начин и пред изпълнителната власт, която има водеща роля в решаването на насъбраните с години проблеми пред тракийските българи и техните потомци ", съобщи националният представител от " Българска социалистическа партия за България ".

Изложбата в българския парламент, е готова от Съюза на тракийските сдружения в България и Тракийския теоретичен институт в партньорство с Държавна организация " Архиви “, Регионален исторически музей – Бургас, Регионален исторически музей – Кърджали, и е част от събитията, отдадени на 10-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание и 110 години от разорението на тракийските българи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР