Създаване на Междуведомствен съвет за скрининг на преките чуждестранни инвестиции

...
Създаване на Междуведомствен съвет за скрининг на преките чуждестранни инвестиции
Коментари Харесай

Със закон пазят икономиката ни от чуждестранни инвестиции с корозивен капитал

Създаване на Междуведомствен съвет за скрининг на директните задгранични вложения към Министерския съвет и завършек на навлизането на корозивни капитали в ущърб на страната. 

Това одобриха депутатите дефинитивно с промени в Закона за поощряване на вложенията. " За " гласоподаваха 138 народни представители, 42 бяха " срещу " и 10 се въздържаха. 

В законопроекта се показва, че на особено наблюдаване ще се подлагат опитите за вложения, надхвърлящи 1 милион евро, в сериозната инфраструктура на страната - енергетика, превоз, защита, изборна или финансова инфраструктура, медии, обработка или запазване на данни и др.

Тук се включват даже и технологии от вида на изкуствен интелект и роботика, нанотехнологии. Като опрощение за въвеждането на такива ограничения се показва, че се " ускоряват трендовете за увеличение в международен мащаб на зловредните (основно руски) корозивни капитали, изключително в подтекста на непровокираната съветска военна инвазия в Украйна.

За задачата се планува основаването на Междуведомствен съвет за скрининг на директните задгранични вложения.

Той ще се управлява от зам.-министър от министерството на нововъведенията и растежа. Ако някой желае да направи инвестиция, която попада в обсега на закона, първо би трябвало да се обърне към съвета за позволение.

Самият съвет ще разполага с властта по своя преценка да провежда инспекция на дадена инвестиция, в случай че сметне, че попада в обсега на компетентността му.

За всеки, който наруши тези правила, депутатите одобриха да се постанова глоба в размер на 5 на 100 от цената на инвестицията, само че не по-малко от 50 000 лева.

Очаквано от опозицията бяха срещу.

" Този закон е следващият опит на ръководещите да застанат на входа и изхода на някакви процеси в България - в тази ситуация директните задгранични вложения. Този закон не е необходим, и не е сполучлив ", безапелационен бе Александър Вълчев от " ИТН ".

Зам.-председателят на икономическата комисия в Народното събрание опроверга думите на Вълчев и благодари на всички взели участие в закона. 

" Искам да отбележа, че този законопроект и цялостното прилагате на скрининг ще предотврати навлизането на корозивни капитали, което е от извънредно значение за националната сигурност, както на България, по този начин и на цялото звено на Европейски Съюз ", изясни той. 

По думите макар забавянето, положените старания си заслужавали, тъй като приемането му ще бъде само в полза на българските жители.  
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР