Създава се правна регламентация на лечението на хипофосфатемични рахити, което

...
Създава се правна регламентация на лечението на хипофосфатемични рахити, което
Коментари Харесай

Актуализират фармако-терапевтичното ръководство по ендокринология

Създава се правна наредба на лекуването на хипофосфатемични рахити, което става част от аккуализираното фармако-терапевтично управление по ендокринология и заболявания на обмяната. Това излиза наяве от Проект на разпоредба за изменение и допълнение на Наредба № 16 от 21.11.2019 година, оповестен в Портала за публични съвещания strategy.bg.

Промените в управлението се постановат и заради обстоятелството, че през 2022 година Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули (НСЦРЛП) одобри няколко решения за включването на нови лекарствени артикули и прибавяне на нови лечебни показания на към този момент включени лекарствени артикули, показват в претекстовете си вносителите.

Ръководството включва общо 21 раздела, засягащи диагностиката и лекуването на ендокринологичните болести. В обособена глава е прегледана в детайли суплементацията с витамин D.

„ Състоянието по повод статуса на витамин D в нашата страна е недооценено от здравеопазната система. С дефиниране на равнища на достатъчност в българската популация ще се дадат благоприятни условия за развиването на съответни тактики за предварителна защита и лекуване в клиничната процедура “, показват специалистите.

Те обобщават и главните правила, върху които би трябвало да стъпва оптималната суплементация с витамин D: С по-голяма доза се доближава по-високо прицелно равнище, с по-голяма доза не се съкратява срокът за постигане на плато и третия - за засищане с витамин D би трябвало да се изчака период от най-малко 3 месеца.

„ Това е значим на практика извод при предварителната подготовка на болните с остеопороза преди включване на лекуването с антиостеопорозни средства. В противоположен случай болният ще бъде несъответствуващ (non-responder) на провежданото антиостеопорозно лекуване “, акцентират специалистите.

Препоръките за суплементацията са показани в комфортен табличен тип. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР