Създателят на Солидарност споделя, че в днешния свят търсенето на

...
Създателят на Солидарност споделя, че в днешния свят търсенето на
Коментари Харесай

Легендарният Лех Валенса С Безкрайно Тъжна Констатация За Света, В Който Живеем: Напредвайки, Светът Се Връща И Назад

Създателят на „ Солидарност " споделя, че в „ днешния свят търсенето на думите поевтинява ", а единствено преди три десетилетия той беше водачът, който прекатурна света.

Роден в село Попово, край Липно. След като учи за електромеханик, работи в корабостроителницата в Гданск, само че е уволнен за рецензия на управлението.

350 хиляди служащи в Корабостроителницата стопират работа и потеглят след " индивида от желязо ", който желае по-високи заплати, само че и освобождение на политическите пандизчии.

Така се ражда първият свободен профсъюз в Източния Блок, удавен година по-късно от военните. Следват затвор, конспиративност, гонене, само че и международно самопризнание с Нобелова премия за мир.

Героят на Солидарност става президент.

Но политиката не е неговата пристрастеност. Валенса постоянно е бил бодил в очите на властта и на комунистите, и на политиците след 89-та. Прекалено доста би трябвало да се съобразяваш, да мериш всичко, което излиза от устата и сърцето ти. Валенса по този начин и не стига до втори мандат, само че резервира честността си и острия си език, което прави всеки диалог с него забавен и откровен.

През 2015 година в " Роуминг " Валенса, който се включи от вкъщи си в Гданск. Думите му тогава бяха необятно отразени в цяла Европа, тъй като Валенса съобщи намерено, че Европа не би трябвало да приема бежанци и, че политическите модели на континента са съвсем изчерпани.

Две години и половина по-късно е срещата онлайн – в Шаржа, Обединени Арабски Емирства, където хора от целия свят дискутират бъдещето на света в подтекста на новите технологии, обществените мрежи, операциите, подправените вести и подправения имидж.

– Вие сте се борили за прекъсване на Студената война, за завършек на комунизма. Мнозина настояват, че през днешния ден навлизаме в епохата на нова Студена война за нас, за нашите деца и внуци. Смятате ли, че в действителност сме изправени пред нова Студена война или тя е единствено в главите ни?

Валенса: Вижте, преди време се разпадна една ера – една ера на разделяне, на блокове, на друга икономика… Тя завърши, с помощта на " Солидарност ", с помощта на нашата битка, тази класификация на света се разпадна. На хоризонта се появи епохата на интелекта, информацията и глобализацията. Но тя е толкоз друга, че стратегиите, решенията, структурите, които бяхме построили, са напълно непригодни за новото време. И по този начин попаднахме в едно междуепохално време, което аз назовавам " дребна ера ", " ера на словото ". Първо беше словото и словото ще прерасне в тяло. Трябва да приказваме, да дискутираме, с цел да разберем какво би трябвало да се направи, какво да се отхвърли.

Светът е в развой на търсене: спечелването на изборите от Тръмп в Щатите, изборът на непартиен претендент за президент на Франция, в Полша – Качински. Всичко това е търсене, всичко това е полемика – едни споделят едно, други отхвърлят казаното… Това не бил оня Европейски съюз… Вижте го и него – връщат се към остарели хрумвания, остарели хрумвания, които разсънват остарели демони и вражди, тъй като нямаме визия за бъдещето, а въпросите са базисни.

Всяка страна е обрисувала собствен път, даже религията ни е друга. Ако желаеме да строим нещо по-голямо, поражда въпросът на каква основа ще го вършим. Всяка страна има друга основа. Трябва да съгласуваме основите… Едни избират човешките права като основа за общия строеж, други споделят: " Нека полезностите да са в основата ". Когато реализираме единодушие за фундаментите – такива 10 " лаишки " заповеди за всички нас, тогава ще се появи въпросът за стопанската система ”.

За Валенса има нещо доста сбъркано в вида стопанска система, който постанова свободният свят. Не е почитател на дивия капитализъм, при който 10% от международното население има 95% от благосъстоянието на света. В този смисъл – всичко, което ни се случва през днешния ден е положително, само че единствено в случай че си вземем поука.

" Имотните, богатите, дано си държат имането, само че 90% от благосъстоянието не работи за нас – те не извличат облаги, само че и за хората няма. Т.е. по-голямата част от благосъстоянието е блокирано. И не споделям, че би трябвало да им се отнеме, а по-скоро да се отблокира – по какъв начин да се отблокира, с цел да стартира да работи.

И в случай че през днешния ден не ни харесва държанието на Тръмп или на братята Качински, или на други, то в бъдеще, когато създадем изводите си, извлечем поуките си от предишното, ще им бъдем признателни, тъй като са ни предиздвикали да мислим. Защото са ни предиздвикали да участваме в търсенето, което ще ни докара до намиране на положителните решения ".

– Смятате ли, че навлизаме във времена на многомандатни президенти и министър председатели, които като шефове на страните ще имат обществените мрежи, парите и инструментите на властта, тъй че да ръководят дълги години?

Валенса: Това би било неточност. Хората би трябвало да получат достъп до народна власт. Не бива да се счита, че има толкоз феноменални и незаменими хора. Демокрацията значи присъединяване, само че също по този начин и присъединяване в ръководството.

– В момента България ръководи Съвета на Европейския съюз. Харесвате ли Европейския съюз? Харесва ли Лех Валенса Европейския съюз?

Валенса: Ами нямам различен избор. Технологичният прогрес направи по този начин, че направените от нас решения надвишават мащабите на нашите относително дребни държавици. В доста сфери – не във всички, несъмнено – би трябвало да разтеглим структурите си, които би трябвало да бъдат наднационални.

Това е простата рецепта на Валенса – мислете наднационално, имайте желания и фантазии, които надвишават границите на вашата страна. Само когато се интересувате и от другите, може да станете част от един общ свят.

Надеждата е, че той ще е по-добър.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР