Създателите на рансъмуер заплахата GandCrab се отказват от неговото разпространение,

...
Създателите на рансъмуер заплахата GandCrab се отказват от неговото разпространение,
Коментари Харесай

Създателите на GandCrab се оттеглят от престъпната сцена

Създателите на рансъмуер опасността GandCrab се отхвърлят от неговото разпространяване, предава ZDNet. Медията базира своя репортаж на експерт по осведомителна сигурност, който е забелязал публично известие в един от известните хакерски конгреси, същият, в който те са създали появяването си при започване на предходната година.

GandCrab е рансъмуер, който се появи през януари 2018-та. Неговите характерности доведоха до изключителната му известност през днешния ден, като в края на април Дейвид Балабан от страниците на Hackernoon го дефинира за „ топ опасността понастоящем “.

Това, което прави сполучлив GandCrab е преди всичко техническата експертиза, която показват създателите му, честото му обновяване, което правеше засичането му от антивирусните стратегии мъчно и множеството му вектори на разпространяване. Освен общоприетите способи за разпространяване на криптовируса – посредством спам и кракове, GandCrab бива включен в няколко известни експлойт комплекта. И несъмнено, огромна помощ за известността му е употребяваната от основателите му бизнес процедура, при която го отдават чартърен за дял от облагата или така наречен ransomware-as-a-service (RaaS). Това е и първата рансъмуер опасност, която употребява все поще неоткрита по това време накърнимост в Windows. GandCrab е и първата зловредна стратегия, която с изключение на биткойн, приема като заплащане TRON.

Специалистите по осведомителна отбрана се борят с изменчив триумф със опасността до февруари тази година, когато Bitdefender издадоха декриптиращ инструмент за всички версии на опасността без последния ѝ вид (5.2).

Създателите на GandCrab нашумяха и с два любопитни случая. В първият от тях – в края на предходната година – жертва на опасността помоли заключените от рансъмуера файлове да му бъдат върнати гратис. Молещият твърди, че е от Сирия, а измежду криптираните файлове участват фотоси на починалите му деца. Киберпрестъпниците почитат настояването му, пишейки в един от форумите, в които се подвизават, че е трябвало поначало да изключат Сирия, като обект на офанзива. Вторият забавен случай е обвързван с AhnLab. Корейската компания за сигурност намира изключващ механизъм, прикрит в кода на опасността. Чрез него GandCrab бива подмамен, че към този момент участва на системата и един път попаднал на нея, не прави никаква зловредна активност. В отговор на корейската компания, хакерите показва версия на рансъмуера с включен експлойт за към момента неоткрита накърнимост в антивирусната стратегия на AhnLab, с което да я деактивират – доказателство за техническата експертиза и запаси, с които разполагат основателите на GandCrab.

В упоменатото прощално известие на групировката, основателите на опасността изясняват, че GаndCrab им е донесъл към този момент над два милиарда $, като опериращите с него печелят по към $2.5 млн. на седмица и $150 милиона годишно. „ Ние успяхме да изтеглим тези пари и да ги легализираме в разнообразни законни бизнес действия, както в действителния живот, по този начин и в Интернет “, пишат от групата зад криптовируса. Те декларират, че обмислят проект да изтрият всички декриптиращи ключове – стъпка, която съгласно експерти може да е трик, с който да накарат жертвите си да платят допустимо по-скоро. Фактът обаче, че са разпратили и имейли на своите „ сътрудници “ в RaaS схемите им, подсказва, че те евентуално в действителност се отдръпват от киберцената.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР