Създателите на проекта Debian обявиха за включването на riscv64 порт

...
Създателите на проекта Debian обявиха за включването на riscv64 порт
Коментари Харесай

В Debian бе добавена поддръжката на 64-битовата архитектура RISC-V

Създателите на плана Debian оповестиха за включването на riscv64 порт с поддръжката на компютърни системи с 64-битова RISC-V архитектура към формалните портове на операционната система.
Пакетите за RISC-V архитектурата са сложени в хранилището unstable. Към сегашен ден има над 4000 програмни пакета за RISC-V. Това са към 30% от общия брой пакети, подвластни от хардуерните архитектури.

Да си напомним, че RISC-V е отворена и гъвкава система от процесорни указания, даваща опция за основаването на процесори за случайни области и промишлени браншове, без да се събират лицензни такси за тяхното потребление. В рамките на RISC-V е допустимо и основаването на напълно отворени SoC и процесори,

Към сегашен ден на база спецификациите на RISC-V, редица компании и общности под другите свободни лицензи (BSD, MIT, Apache 2.0) развиват 9 разновидността на ядрата на тези процесори (Rocket, ORCA, PULPino, OPenV/mriscv, VexRiscv, Roa Logic RV12, SCR1, Hummingbird E200, Shakti), три системи-върху-чипа (lowRISC, Rocket Chip, Briey) и два чипа, които към този момент се продават (FE310-G000 и Freedom U540).

Поддръжката на RISC-V наскоро бе добавена в Glibc 2.27, binutils 2.30, gcc 7.3.0, както и в Linux ядрото 4.15.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР