Създадохме наградата Дани Лернер в памет на един от основателите

...
Създадохме наградата Дани Лернер в памет на един от основателите
Коментари Харесай

София Мийтингс селектира бъдещите звезди на европейското кино


Създадохме премията Дани Лернер в памет на един от създателите на Ню Имидж. Наградата е глътка въздух за продуцентите. Финансирането е доста значимо и е хубаво да има доста източници. Вярваме, че колкото повече кино се прави, толкоз повече хубаво кино ще има. Това съобщи Александра Петрова от Ню Бояна Филм Студиос на конференция на форума София Мийтингс, който е част от София Филм Фест (СФФ), съобщи кореспондент на БГНЕС.

Две от премиите на София Мийтингс ще бъдат обезпечени от Ню Бояна Филм Студиос - 50 000 евро в услуги и 5 000 евро кеш. Наградата се назовава Дани Лернер. Други награди, които София Мийтингс показва са:

Focusfox Studio (Унгария) ще връчи премия от 10 000 евро в услуги за пост-продукция.

Cinelab (Румъния)- премия от 25 000 в услуги за пост- продукция.

ACE Producers ще даде присъединяване на един продуцент в уъркшопа ACE Training Days, който се състои всяка година в Прага и е ориентиран към продуценти от централна Европа.

Producer’s Network Cannes Marker ще наградят двама продуценти на наградени планове от София Мийтингс с акредитации.

"Това е толкоз хубаво събитие. Копродукциите са в европейски проект - това, което движи европейското кино. По доста аргументи без копродукция към този момент е мъчно да имаш прецизно народен филм. В този смисъл пазари и събития като София Мийтингс са с извънредно значение и за създателите, и за развиването на европейската киноиндустрия", разяснява Жана Караиванова, изпълнителен шеф ИА "НФЦ" и добави, че е сигурна, че доста планове, подкрепени от „ НФЦ “ ще могат да намерят своите копродуценти на София Мийтингс.

“Програма „ Медиа “, която е другото крило за финансиране, в тази ситуация част от „ НФЦ “ прави голяма работа, също по поддръжката на копродукциите “, добави още тя.

Камен Балкански, шеф бюро „ Творческа Европа Медиа “ и зам.-директор на ИА „ НФЦ “ съобщи, че тази година бюрото на стратегия „ Медиа “ също отбелязва 15 години. „ Наистина стратегия „ Медиа “ поддържа това значимо професионално събитие още през цялото време. Това е едно от професионалните събития, за което „ Медиа “ счита, че прибавят онази европейска стойност към нещо, което е основано в една страна членка на Европейски Съюз и таман заради тази причина, защото открива и вижда сериозността на начинанието. Тя има удоволствието за поредна година да оказва финансова и по някакъв метод логистична поддръжка, защото София Мийтингс е част от мрежата на сходни конгреси, които съществуват в не един европейски кино фестивал “, съобщи той. Балкански акцентира какво е направила програмата „ Медиа “ за последните 14 години, освен за София Мийтингс, а за българската киноиндустрия като цяло. Годишно в България идват към 1 млн. лв. за българската кино промишленост, което е съизмеримо с националното финансиране, към 10% от националното финансиране. Това е поддръжка, която не замества националното финансиране. Финансирането, което дава „ Медиа “ е онази помощ за фестивали, професионални събития, разпространяването на филмите, помощ, която не би могло да бъде получена от друго място.

Тази година на СФФ има 30 кино лентата, които са подкрепени от стратегия „ Медиа “. Българските филми, които са подкрепени от тази стратегия са: „ 3/4 “, „ Посоки “, „ Радио “, „ Грамофон “ и „ Уестърн “. „ В рамките на София Мийтингс бюрото на стратегия „ Медиа “ в България ще направи обичайния си информативен щанд в Гранд Хотел София. На 16 март от 15:30 до 17 часа ще създадем и обичайния си информативен ден на програмата, в който сме поканили трима представители на тренингови програми- Даниел Хочевар, от програмата „ Мийтпойнт “, Стефан Арсениевич, наш сътрудник от Белград с показване на First Film First, стратегия, която е в съдействие с Goethe-Institut и Мерседес Фернандес от програмата „ Торино Филм Лаб “, добави още Камен Балкански.

"София Мийтингс е единственият огромен пазар за копродукции в България и един от дребното в Европа. В последните 15 години София Мийтингс има удоволствието да е селектирал едни от бъдещите звезди на европейското кино", съобщи Мира Сталева, шеф на София Мийтингс, като показа сполучливите филми за 2017/2018 година, планове, които са минали през София Мийтингс: "3/4" с режисьор Илиян Метев, "Ага" на Милко Лазаров, "Аритмия" на Борис Хлебников и други /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР