Създаден във време на пандемия, моноспектакълът Мъжка задушница“ постави началото

...
Създаден във време на пандемия, моноспектакълът Мъжка задушница“ постави началото
Коментари Харесай

Фестивалният живот на моноспектакъла „Мъжкка задушница“

Създаден във време на пандемия, моноспектакълът „ Мъжка задушница “ сложи началото на фестивалния си живот. След като беше показан на Лятната сцена в Созопол пред публиката на 37-ите Празници на изкуствата „ Аполония “, спектакълът поема към Пловдив, София и Враца.

Режисьор на „ Мъжка задушница “ е Емил Бонев, а в основната роля е артистът Николай Урумов. Постановката пресъздава живота на българския бунтовник и държавник от края на XIX век поп Минчо Кънчев Стоянов. Тя се базира на книгата му „ Видрица “, чийто ръкопис се пази в Народната библиотека.

В книгата поп Кънчев споделя за живота си, за революционните комитети, за делото и концепциите на Левски, от които е мощно разпален, за Старозагорското въстание, за заточението си в Диарбекир, за идеалите си и първите години на свободна България. Тя съхранява житието, родовата хроника, записките, пътеписите, записките и кореспонденцията му. Емил Бонев отсява 47 страници, от общо 2200, които трансформира в „ Мъжка задушница “.

„ Да влезеш в кожата на поп Минчо Кънчев, на един подобен чешит, на един самобитен наш, български барон Мюнхаузен, по никакъв начин не е елементарно, тъй като всичко разказано от него е неговото житие и съществуване. Всичко това е претърпяно, изживяно. Няма нито един книжовен прийом на някаква художествена небивалица. Това са биографични, съответни хора, срещи, имена, дати, дейности, случки, персони. Това ти би трябвало да го понесеш на гърба си като видрица – една торба, в която има всичко “, показа в „ Арефир “ Николай Урумов.

В моноспектакъла артистът пресъздава 16 облика, като най-силен остава този на поп Минчо Кънчев. За да узрее за него, Урумов има потребност от 10-годишна подготовка. В последна сметка той показва превратностите на персоналната орис на героя и събитията, на които става очевидец, с присъщото за поп Кънчев възприятие за комизъм.

Краят на „ Мъжка задушница “ е начало за всеки, който гледа моноспектакъла. Именно там въпросът „ Докога???? “ отеква в фена, дълго откакто завесите бъдат спуснати.

Постановката е на Драматичен спектакъл „ Сава Огнянов “ – Русе. Сценографията и костюмите в нея са дело на Виолета Радкова. Музиката онлайн е в осъществяване на Светла Петкова.

Николай Урумов ще влезе в облика на поп Минчо Кънчев на:

• 18 септември в Пловдив на „ Сцена на кръстопът “;

• 29 септември в парка на Военна академия в границите на фестивала „ София моно “;

• 3 октомври на Фестивала на дребните театрални форми във Враца.

Повече за „ Мъжка задушница “ Николай Урумов споделя в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР