Създаден е Инициативен комитет за изграждането на паметник на акад.

...
Създаден е Инициативен комитет за изграждането на паметник на акад.
Коментари Харесай

БАН и СУ вдигат паметник на акад. Благовест Сендов

Създаден е Инициативен комитет за построяването на монумент на акад. Благовест Сендов (1932-2020г.). Идеята е на академичната общественост на Софийския университет (СУ) " Св. Климент Охридски " и на Българската академия на науките (БАН), оповестяват от СУ и от Българска академия на науките.

Съпредседатели на комитета са ректорът на Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков и ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски.

В самодейността са включени още кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководителят на парламентарната комисия по образованието и науката Красимир Вълчев, деканът на Факултета по математика и информатика на Софийския университет " Св. Климент Охридски " доцент Първан Първанов, шефът на Института по математика и информатика (ИМИ) на Българска академия на науките проф. Петър Бойваленков, шефът на " Геотехмин " проф. Цоло Вутов, проф. Огнян Герджиков от Софийския университет, проф. Райчо Лазаров от Texas A&M University и проф. Пенчо Петрушев от University of South Carolina.

Паметникът на акад. Сендов ще бъде построен в парковото пространство пред Факултета по математика и информатика на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Открита е дарителска сметка в лв. в Българската национална банка:

IBAN: BG52 BNBG9661 3100 1743 01

Банка: БНБ; BIC CODE: BN BG BG SD

Титуляр: СУ „ Св. Климент Охридски “

съображение " Паметник Сендов "

Акад. Благовест Сендов е знаменит български математик, безрезервен новатор-педагог, бележит общественик и почитан държавник. Завършва специалността " Математика " в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", а по-късно специализира изчислителна математика в Московския държавен университет. От 1968 година е професор по изчислителна математика в СУ, през 1974 година е определен за член-кореспондент на Българска академия на науките, а през 1981 година - за учен.

Акад. Сендов е най-младият лекар на науките, най-младият професор и най-младият ректор на Софийския университет. Той е една от най-ярките фигури в научния живот на България. Неговата научна активност впечатлява със своята пълнота, разнообразие и работливост до самия завършек на живота му. Автор е на над 200 научни изявления, на няколко монографии, на голям брой учебници и известни публикации.

Акад. Сендов е един от пионерите на информатиката в България и дружно с акад. Любомир Илиев има основополагащ принос за нейното сложно развиване в страната. Той е съществена фигура в колектива, основал първата българска цифрово-електронна изчислителна машина " Витоша " и един от първите в света електронни калкулатори " Елка 6521 ".

Акад. Сендов е самоуверен модернизатор в образованието на всички равнища, означават неговите сътрудници от ИМИ. През 1970 година, като декан на Математическия факултет на Софийския университет, той вкарва тристепенната форма на образование (бакалавър, магистър и докторант). Едва двадесет и пет години по-късно такава организация на университетското обучение е призната в целия Европейски съюз.

Акад. Благовест Сендов е бележит общественик и държавник. Бил е ректор на Софийския университет, ръководител на Българската академия на науките, ръководител на Народното събрание и дипломат на България в Япония.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР