Съюзниците от НАТО осъждат решението на Русия да се оттегли

...
Съюзниците от НАТО осъждат решението на Русия да се оттегли
Коментари Харесай

НАТО осъжда решението на Русия да се оттегли от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Съюзниците от НАТО осъждат решението на Русия да се отдръпна от Договора за елементарните въоръжени сили в Европа, се показва в изказване на Северноатлантическия съвет. Отбелязва се, че този контракт, който открива правно обвързващи и подлежащи на инспекция ограничавания върху основни типове нормално военно съоръжение, е съществена част от системата за сигурност в Европа, съобщи Българска телеграфна агенция.

В продължение на доста години Русия не съблюдава отговорностите си по контракта, изключително с преустановяване на използването му без правно съображение през 2007 година, се добавя в изказването. Посочва се, че съветското военно нахлуване против Украйна и съучастието на Беларус опонират на задачите на контракта.

Решението на Русия да се отдръпна е последното от поредност дейности, които непрекъснато подкопават евроатлантическата сигурност. Това решение е следващ израз на продължаващото неуважение на контрола на въоръженията от страна на Москва, в това число за взаимност, бистрота, сходство и инспекция. Многократно сме призовавали Русия да съблюдава контракта. Русия не се е заела градивно и не е подхванала стъпки за цялостно сходство. Съюзниците приканват Русия да извърши отговорностите си и да употребява оставащото време преди отдръпването си, с цел да преразгледа това решение, декларират страните от алианса.

Оставаме единни в нашия ангажимент за ефикасен надзор над елементарните оръжия като основна част от евроатлантическата сигурност. Отново заявяваме нашия ангажимент за понижаване на военната опасност, попречване на неправилните оценки, създаване на доверие, поощряване на бистрота и инспекция, се добавя в изказването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР