Съюзът на учените в България като организация на личности с

...
Съюзът на учените в България като организация на личности с
Коментари Харесай

Президентът Радев: Съюзът на учените наложи високи стандарти и морал в науката

Съюзът на учените в България като организация на персони с неоспорим престиж наложи високите стандарти и морал в науката като норма, съобщи президентът Румен Радев на тържественото съвещание, с което СУБ означи 75 години от основаването си. Повече от 7 десетилетия съюзът е почитан сътрудник на Българска академия на науките, на водещи европейски и международни научни институции и през днешния ден продължава дейната си активност в динамична икономическа и политическа конюнктура, сподели още Радев. " Въпреки недотам дадената нужна и мечтана от вас поддръжка на страната, вие продължавате да притегляте нови членове и да откликвате на публичния интерес, тъй като имате идея - знанието да бъде в интерес на цялото ни общество. Наша обща задача е да се борим за отмерено систематизиране на просветителния и научния капацитет, за просветителната и научната инфраструктура и изследователските стратегии в единното европейско пространство. В народен проект би трябвало да продължаваме да утвърждаваме образованието и науката като стратегически народен приоритет ", съобщи държавният президентът. Трябва да продължаваме да утвърждаваме образованието и науката като стратегически народен приоритет и то освен като целево финансиране, а като съвременна визия за стопански и културен напредък на нацията, добави Радев.

Президентът връчи на ръководителя на организацията проф. Диана Петкова почетния знак на президента. Той е за цялостния принос на СУБ за развиването на науката и образованието у нас и във връзка юбилея. Фолклорен музикален привет към сътрудниците си сервира Милена Великова, лекар по обществена педагогика в СУ. Дългогодишният член на СУБ Николай Поппетров, прочут историк, произнесе слово на тематика: " Съюзът на учените в България - науката и обществото ". Бяха връчени оценките от състезанието на СУБ`2019 за научни достижения в докторски изявления. За дейна активност в съюза бяха особено отличени акад. Дамян Дамянов, акад. Ячко Иванов, проф. Николина Огненска и чл.-кор. Мария Попова.

Учените бяха поканени от фондация " Еврика " на връчването на премиите от ХХІ училищен конкурс за Космоса, което ще е на 1 ноември от 13 ч. в Националния политехнически музей. Наградите ще връчи първият ни космонавт Георги Иванов.

Пак на 1 ноември от 11 ч. в Българска академия на науките пък ще се състои взаимно празненство на учените, член.-кореспондентите и Общото заседание за Деня на националните будители. Ще бъдат връчени премиите на Българска академия на науките за млади учени " Проф. Марин Дринов " и за най-млади учени " Иван Евстратиев Гешов ". Академично слово на тематика " Образование, просвета и национални полезности. За възходите и паденията в новото българско съществуване " ще произнесе доцент Христо Попов, шеф на Националния археологически институт с музей на Българска академия на науките.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР