Съюзът на българските писатели връчва за четвърти път Националната награда

...
Съюзът на българските писатели връчва за четвърти път Националната награда
Коментари Харесай

Виктор Самуилов е носител на отличието Валери Петров

Съюзът на българските писатели връчва за четвърти път Националната премия за литература " Валери Петров ". Наградата се реализира със съдействието Съюза на българските писатели,  живеещия в Бразилия публицист Илко Минев, фамилията на Валери Петров и столичното читалище " Емил Шекерджийски - 1919 ". Жури в състав: Боян Ангелов - ръководител на Съюз на българските писатели, Анжел Вагенщайн, Емил Бехар, Иво Хаджимишев и Христо Георгиев дефинира за притежател на наградата за 2023 година известния стихотворец, публицист, сценарист и преводач Виктор Самуилов. Тържественото връчване на оценката ще бъде по време на Поетичното утро, отдадено на Валери Петров. То ще се състои на 22 април от 11 ч. в зала " Йерусалим " на Еврейския културен дом в София, бул. " Ал. Стамболийски " 50. 
Досега с влиятелния приз на името на брилянтния вълшебник на перото и словото са били удостоени Петър Анастасов (2020), Бойко Ламбовски (2021) и Васил Сотиров (2022).
Новият лауреат Виктор Самуилов е роден на 10 май 1946 година в София. Завършил е българска лингвистика в Софийския университет. Бил е редактор във в. " Народна юноша " и сп. " Български боец ",  редактор и сценарист на анимационни филми в Студия за анимационни филми " София ". Съосновател е на хумористичния седмичник " Тримата простаци ". Автор е на стихосбирки, сатирични книги, поетични книги за деца, сюжети за филми. Преводач от съветски. Съавтор на образователни пособия и читанки. Носител е на редица влиятелни национални литературни награди, измежду които " Петко Р. Славейков ", " Константин Константинов ", " Христо Г. Данов " и други, а към този момент и на " Валери Петров ". >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР