Съюзът на българските писатели (СБП) категорично подкрепя наследниците на великия

...
Съюзът на българските писатели (СБП) категорично подкрепя наследниците на великия
Коментари Харесай

Съюзът на българските писатели се обяви срещу откриването на македонски клуб на името на Вапцаров

Съюзът на българските писатели (СБП) изрично поддържа наследниците на великия български стихотворец Никола Вапцаров да не бъде откриван в Благоевград „ македонски ” културен клуб с неговото име. Това се споделя в изпратено до Българска телеграфна агенция изказване на ръководителя на Съюз на българските писатели Боян Ангелов.

„ Претенциите на братята от Северна Македония не са основателни, тъй като всички документи, които имаме, а и нашето самочувствие и възприятие, което имаме ние, роднините - аз като племенник, сестра ми като племенница, татко ми като негов брат, постоянно сме твърдели, че сме българи, тъй като сме родени от майка българка и татко българин. А във въпросника на Вапцаров си написа ясно, че по генезис е българин, с народност българин ”, безапелационен е Никола Вапцаров, племенник на поета.

На същата позиция е и изтъкнатият режисьор и член на Съюз на българските писатели Мая Вапцарова, племенница на безсмъртния стихотворец.

Съюз на българските писатели безапелационно поддържа позицията на нашето Министерство на външните работи, че сходен акт с нищо не способства за добросъседските връзки сред двете приятелски страни, се споделя още в изказването.

Припомня се, че Никола Вапцаров е български стихотворец със международна популярност и популярност. Гениалното му творчество от дълго време е станало част от нашата литературна съкровищница и знак на битката за мир и човешки свободи.

„ Ние, българските писатели, имаме вяра, че кметът на Благоевград, господин Илко Стоянов, ще предприеме всички законови ограничения за разстройване на тази провокация и поддържаме изказването му, че в града постоянно е царял дух на гостолюбие и всички жители на Република Северна Македония са добре пристигнали в града, стига да не накърняват българските национални светини ”, се споделя още в изказването.

От писателския съюз показват вярата си, че българското държавно управление ще възвърне държавната литературна премия на името на Никола Вапцаров, чиито носители са поети от международна големина - Иняцио Бутита, Едуардас Межелайтис, Амрита Притам, Ернесто Карденал, Ален Боске, Уилям Мередит, Олег Шестински, Владимир Соколов, Ярослав Ивашкевич, Никифорис Вретакос. Надяваме се също цялата българска общност да застане на страната на истината и да пресече кощунствените опити за подигравка с нашата национална чест, се споделя още в изказването.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР