Съвсем скоро Унгария може да се лиши от голяча част

...
Съвсем скоро Унгария може да се лиши от голяча част
Коментари Харесай

ЕС изпрати писмо до Унгария, че ще спре еврофондовете заради злоупотреби с парите

Съвсем скоро Унгария може да се лиши от голяча част от Брутния си вътрешен артикул, който се дължи непосредствено на заплащанията от еврофондовете.

Само помощта за борбата с ковид, която би трябвало да получи Орбан от Брюксел е над 7 милиарда евро, което е над 5 % от Брутният вътрешен продукт на страната.

Ако бъдат спрени се чака тежък стопански срив. 

Европейска комисия изпраща уведомително писмо до Унгария с предизвестие, че ще спре заплащанията от еврофондовете. Причина за това са нередности с публични поръчки, от които е ощетен бюджетът на Европейски Съюз.

Става дума за проблеми с контрола, одита, прозрачността и отчетността в областта на публичните поръчки. Комисията счита, че управляващите в Унгария пречат и лимитират следствията на измамите, което води до сериозна финансова корупция и нарушаване на европейското законодателство. Проблем е и неналичието на ефикасна рамка за битка с корупцията в Унгария, както и на без значение следствие на финансовите измами.

За първи път Европейска комисия изпраща уведомително писмо в границите на новия механизъм, обвързващ приемането на средства от еврофондовете с върховенството на закона в страните членки. Това е и първата от формалните стъпки от процедурата, която би могла да докара до вероятно прекъсване на еврофондовете, съобщи БНР.

Унгария разполага с два месеца да отговори на писмото. Властите би трябвало да дадат пояснение и да предложат метод, по който нарушаванията да бъдат прекъснати.

Ако това не се случи, процедурата ще продължи. Последната стъпка на Колегиума на комисарите е предложение за ограничения, които да се одобряват от Съвета на Европейски Съюз, а точно - прекъсване на заплащанията по европейските фондове. Решението би трябвало да бъде взето с квалифицирано болшинство, съобщи BG ON AIR.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР