Съвсем наскоро, след обявено оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС

...
Съвсем наскоро, след обявено оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС
Коментари Харесай

Ердоган започна битка срещу Ройтерс!?

Съвсем неотдавна, след оповестено отдръпването на Обединеното кралство от Европейски Съюз на 1 януари 2021 година, когато Анкара и Лондон подписаха двустранно съглашение за свободна търговия, медиите на двете страни бяха затрупани с мнения за настъпването на следващия „ златен век “ в връзки сред двете страни.

Като член на Европейски Съюз, Обединеното кралство е водещ бранител на включването на Турция в съюза. Освен това Лондон в действителност не реагира на проблемите на демокрацията в Турция. Още по-положителни оценки по тематиката се появиха, откакто някогашният английски дипломат в Турция (2014-2017 г.), който имаше близки персонални връзки с президента Реджеп Тайип Ердоган, а по-късно и политическият шеф на външното министерство Ричард Мур оглави английското разузнаване MI-6.

Но в политическото задкулисие не всичко беше толкоз розово. Ердоган подреди на отдела за връзки на своята администрация, управителен от Фахретин Алтун, да проверява работата на турския офис на английската осведомителна организация Ройтерс " през последните четири години ". Причините остават към момента незнайни.

Но когато резултатите от работата на Алтун бяха на масата на президента на страната, Ройтерс, откакто получи такава информация по своите канали, реши да стартира превантивна контраофанзива. В него е оповестена публикация, в която се твърди, че турските медии са цензурирани от турските управляващи, в това число от самия Алтун и отдела, който управлява.

Като образец Ройтерс употребява към този момент позабравената обстановка към оставката на зетя на Ердоган Берат Албайрак, който е бил министър на енергетиката и естествените запаси на Турция от 2015 до 2018 година и министър на финансите и хазната на Турция от 2018 до 2020 година

По думите на Ройтерс, когато Албайрак разгласи оставката си през 2020 година, повече от 24 часа турските телевизионни канали и вестници мълчаха за това „ най-драматичното разделяне в кръга на Ердоган за съвсем две десетилетия на власт “. Какво следва от това?



Берат Албайрак

Интригата тук е за какво тъкмо този факт се употребява като компрометиращо доказателство против турския президент. Припомняме, че Албайрак, зетят на Ердоган, подаде оставка след рекордното обезценяване на лирата, като изясни решението със здравословното положение. В същото време Ердоган уволни шефа на Централната банка Мурат Уйсал.

Една от аргументите за срутва бяха дейностите на Централната банка, която поддържа главната рента на ниско равнище, с което отблъсква задграничните вложители. В същото време Ердоган упрекна Запада и Съединени американски щати, че се пробват да подкопаят турската стопанска система. Сега Алтун упреква Ройтерс в присъединяване в този " скрит план ", твърди, че тази организация е разпространявала " подправени вести ", водила е " дезинформационни акции против Турция в икономическата и финансовата сфера ".

Оттук нататък всичко вървеше като в съветската сентенция „ колкото по-навътре в гората, толкоз повече дърва “. Анкара подсети на Ройтерс за това, което преди е предпочитала да мълчи. Както акцентира Алтун, когато „ Турция, в пика на тероризма, безмилостно се бори против терористичната организация ИДИЛ (организация, чиято активност е неразрешена в Руската федерация), някои западни страни са си затваряли очите за преноса на задгранични терористи към Сирия през тяхна територия или са ги покривали посредством своите специфични служби “, а „ Ройтерс се е занимавала с разпространяване на дезинформация “.

И в този момент се занимава с „ разпространяване на недостоверни и намерено фейкови вести за републиката, разкривайки „ мислени и измислени сюжети, цялостни с неоснователни предубеждения и клишета “. Но казусът е тъкмо в това, че „ тезите “ на Ройтерс бързо се подхващат и популяризират в Турция от избрани политически сили в обществените мрежи.



Реджеп Ердоган

В тази връзка публична Анкара не крие безпокойството си от изкривената осведомителна екосистема, основана от западни организации като Ройтерс и се пробва да затегне контрола върху медийната сфера. В Турция е импортиран за гласоподаване в Народното събрание нов проектозакон за дезинформацията, който ще ускори контрола на управляващите върху обществените мрежи.

Правителството споделя, че новият закон е нужен за попречване на " подправени вести, дезинформация, провокации ", а специалистите показват като образец разпространяването на русофобията на Запад. Неслучайно това се прави в навечерието на парламентарните и президентските избори.

Що се отнася до Ройтерс, правилно е, че в последно време тази организация е измъчвана от провали и шумни кавги заради стягането на новинарската политика /не единствено във връзка с Турция/, с акцент върху отрицателните събития.

Подобен " агитационен " метод не можеше да не повлияе на качеството на новините от Ройтерс-Турция: може би те започнаха да се продават по-добре на западните уеб сайтове, само че доверието в тях внезапно падна и претенциите на Турция към Ройтерс не са инцидентни.

В същото време е явно също, че коригирането на позицията на Турция по отношение на Обединеното кралство е резултат от някакви подмолни маневри, което води до смяна в осведомителното наличие на връзките сред двете страни. Пропагандните принадлежности са единствено върхът на айсберга.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР