Съвременното общество има много предимства и едно от тях, на

...
Съвременното общество има много предимства и едно от тях, на
Коментари Харесай

Прах от мумии и поне час в мъртъв кит: Най-чудатите методи за лечение в човешката история

Съвременното общество има доста преимущества и едно от тях, на което нашите предшественици сигурно биха завидели, е опцията да посетим доктор и да чакаме безвредно и дейно лекуване. Не е нужно да се връщате надалеч обратно в историята, с цел да оцените какъв брой надалеч е стигнала медицината.

Ето пет от най-странните и чудати медицински лекувания в човешката история, синтезирани от „ Сайънс Алерт “.

Буркан с пръдни

Голямата чумна зараза в Лондон през 60-те години на XIX в. е ужасно време. Хората са били подготвени на всичко, с цел да останат здрави, в това число и да помиришат буркан със личните си пръдни. По това време лекарите явно са били уверени, че чумата се популяризира посредством смъртоносни въздушни изпарения и че миризливото вещество може да разреди замърсяването.

Поради това някои локални поданици явно са почнали да съхраняват пръдните си в буркани, ако обстановката ненадейно е изисквала бърз лъх.

Преливане на мляко

Преди да бъдат открити кръвните групи, към половината от всички пациенти, които са получавали кръв от донор, са умирали. В края на XIX в. става известно лекарите да употребяват мляко вместо кръв. Смятало се е, че скъпоценната течност от крави, кози или хора обезпечава на организма първични материали за основаване на бели кръвни телца по по-безопасен метод, в сравнение с попълването им посредством донорска кръв. В реалност обаче преливането на мляко към момента постоянно води до гибел. Не след дълго концепцията изпада в недружелюбност.

Силата на мумиите

Ако бихте могли да влезете в европейска аптека през Средновековието, има огромна възможност да излезете с бутилка прахуляк, съдържаща смляна египетска мумия. От XII в. нататък медикаментите от мумии са били необятно публикувани в Европа и са се употребявали за лекуване на натъртвания, главоболие, рани, рак, подагра или меланхолия.

Едва през XVI в. лекарите стартират да слагат под въпрос това лекарство. По всяка възможност цялата мода е била неуместно неразбирателство, учредено на неправилен превод на антични текстове. Тези текстове твърдели, че битумът, постоянно употребен в процеса на мумифициране, може да лекува рани и счупени крака или да обезпечава противоотрова.

Хотел " Кит “

Една от най-новите и нелепи медицински лудости стартира в самия завършек на XIX в. в хотел в Австралия. Тук пациенти с ревматоиден артрит били извеждани до мъртъв кит и им било нареждано да лежат в натрупа му в продължение на няколко часа. Странното лекуване явно е било " намерено " от пийнал човек, който се натъкнал на мъртъв кит на плажа и по някаква причина " се забил в разлагащата се мехлем ". Той освен излязъл изцяло изтрезнял, само че и твърдял, че се е излекувал от ревматизма си. Не е ясно какъв брой време други са следвали стъпките му.

Зелето като панацея

В Древен Рим един зарзават се е считал за по-здравословен от съвсем всички останали. Според известния римски академик Плиний Старши " би било прекомерно дълготрайно да се изброят всички похвали за зелето ". От всички предложени от Плиний способи на приложимост един от най-странните е инжектирането на топъл сок от зеле в ушите за лекуване на загуба на слуха. Римският историк Марк Катон Старши даже написва етюд от 2000 думи за чудесата на зелето. " То подкрепя отлично храносмилането и е чудесно слабително средство, а урината на ядящите зеле е потребна за всичко ", споделя Катон. Всъщност Плиний един път споделил, че в случай че дребните момчета се къпят в тази урина, те " ще заякнат “.

Нашите предшественици сигурно са били изобретателни!

Marica.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР