Съвременният марсоход “Кюриозити, който пътува към Марс и ще кацне

...
Съвременният марсоход “Кюриозити, който пътува към Марс и ще кацне
Коментари Харесай

Вашият мобилен телефон може да се окаже по-мощен от компютъра на съвременния марсоход “Кюриозити”!

 Curiosity rock sampling

Съвременният марсоход “Кюриозити ”, който пътува към Марс и ще кацне на повърхността на планетата през август 2012 година е незабравим в доста връзки, само че компютърната мощ наподобява да е доста… скромничка. Photo credit: NASA/JPL-Caltech

Да си дойдем на думата. Наистина ли компютърът на “Кюриозити ” е удивително слаб спрямо нашите лични компютри и телефони? Да, определено… Защо това е по този начин?

Първо – би трябвало да си спомним една значима детайлност – компютрите, които използваме в домовете си, са предопределени за решаването на необятен кръг от битови задания. Компютърът на “Кюриозити ” обаче е предопределен да извършва избран набор тясно профилирани научни задания! Това е доста основна детайлност – никой няма да конфигурира компютърни игри и офис пакети на компютъра на “Кюриозити ”. От него ще се желае да е в положение единствено да координира работата на обособените научни принадлежности и да извършва сполучливо дилемите по полет към Марс, втурване и кацане.

Второ – за изпълняването на тези задания не просто не е наложително софтуерът да е извънредно комплициран – само че в противен случай, налага се той да бъде оптимално елементарен! Колкото по-сложна е една компютърна стратегия, толкоз е по-голям шансът да възникне някакъв проблем, който да е съдбовен за задачата. Не забравяйте, че по-голяма част от провалилите се галактически задачи са се провалили точно поради някакъв компютърен проблем – на равнище хардуер, само че и на програмен продукт! В кръга на шегата ще си разреша да кажа, че на далечни галактически дистанции няма кой да натисне бутона F13  Cool

И трето, само че може би най-важно – компютърът на “Кюриозити ” би трябвало да може да действа в космоса – нещо, на което ние не подлагаме нашите компютри и мобилни телефони. Процесорът RAD750 може да наподобява с много скромна компютърна мощ, само че може да устоя в условия на радиация – от 2 000 до 10 000 Gy, както и при температура сред -55 °C и 125 ° C. Недейте слагайте компютъра си във фризера – шансът той да не оцелее от студа е доста огромен – само че компютърът на “Кюриозити ” би оживял.

Като умозаключение бих споделил – компютърът на марсохода може да не е незабравим, само че в съответния случай е по-добре да се разчита на по-стара, само че изпипана технология. Нищо чудно другояче амбициозната галактическа задача и забележителна в други области да бъде избавена в сериозни условия тъкмо заради спецификите на компютъра. Ако някой не има вяра на думите ми, да си спомни за останките на съветската сонда “Фобос-Грунт ”, която лежи в тихия океан – и съгласно думите на галактически експерти тя е употребила хардуер, който не е бил тестван за устойчивост в галактически условия и програмен продукт, който се оказал прекомерно комплициран за опциите на процесора.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР