Съвременник съм на времето преди 1989 г. и искам да

...
Съвременник съм на времето преди 1989 г. и искам да
Коментари Харесай

През СОЦА един цветен телевизор струваше 4 заплати

Съвременник съм на времето преди 1989 година и желая да съпоставя предишното със настоящето. Не желая да лаская днешното време, което си има недостатъци, а просто да кажа, че бедността ни не е от в този момент.

В предишното един пъстър тв приемник купувахме с 3,9 заплати, един ледник за 1,5 заплати, а 100 литра бензин общоприет за 0,4 заплати. Докато в Австрия се купуваше за 0,05 заплати, а във Федерална Република Германия за 0,03 заплати (справка в. „ Работническо дело “ от февруари 1990 г.).Съгласно същия вестник 1 кг свинско месо струваше 5,44 лева, олиото и захарта – по 1,50 лева, брашното – 0,60 лева

Минималната пенсия беше 25 лева, толкоз вземаха моите родители и хиляди селскостопански служащи. Средната пенсия според горния вестник е 84 лева

С 25 лева можеше да си купиш 4 кг свинско месо, а с една междинна пенсия от 84 лева – към 15 кг.А в този момент с една минимална пенсия може да закупиш близо 40 кг свинско месо.

Помня, че чаках в предишното на двестаметрова опашка за две рула тоалетна хартия. Обръщахме шишетата за лимонада и бира да гледаме дали по дъното отвътре няма останки от мухи и всякакви бръмбари. Чакахме за самун, изключително в събота по 2-3 часа, с цел да пристигна следващата опечена партида от хлебозавода. Сега и без цех не се чака.

Цвятко Хаджийски, Ловеч

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР