Съвременната икономика се върти около нефта и природния газ. Защо

...
Съвременната икономика се върти около нефта и природния газ. Защо
Коментари Харесай

Защо този метал се превръща в новия петрол

Съвременната стопанска система се върти към нефта и природния газ. Защо литий ще настигне смисъла на петрола и кои страни ще могат да се обогатят от производството му?

С бързото развиване на електрониката, литий е станал не по-малко значим - той главният детайл на всяка батерия. В продължение на 30 години търсенето му е повишено неведнъж, а икономистите смятат този метал за основен съставен елемент на бъдещите технологии.
 Снимка 623077
Източник:

Нуждаем се от от ден на ден литий

До края на XX век литий на практика не се употребява в индустрията, тъй че извличането му беше с дребен размер - към 5 хиляди тона годишно. Но през 1991 година литиево-йонната акумулаторна батерия на Sony обърна нещата.

Батерията беше сполучлива в доста връзки. Беше лека, евтина за произвеждане, зареждаше се бързо. И най-важното е, съвсем отсъстваше резултатът на паметта - загубата на потенциал с течение на времето.

Литиево-йонните (Li-ion) и литиево-полимерните (Li-pol) акумулатори бързо стават водачи в производството, а търсенето на литий се усилва неведнъж. Това се подхранваше от бурно възходящото производството на смарт телефони, таблети, преносими компютри и други
 Най-голямото находище на литий в света може би е намерено във вулкан в Съединени американски щати
Най-голямото находище на литий в света може би е намерено във вулкан в Съединени американски щати

Според изследването може да има 20 - 40 милиона метрични тона литий в слой от глина

В резултат на това, литиевият рандеман през 1995 година доближи 10 хиляди тона, през 2010 година - 28 хиляди, а през днешния ден към този момент се създават над 86 хиляди тона годишно. В последните 30 години търсенето на този метал набъбна десетократно! Но както сподели времето, това е единствено началото.
 Снимка 361447
Източник:

Развитие на електрическия превоз

В допълнение към развиването на мобилните устройства и другите джаджите в света, пазарът на електрически транспортни средства се разраства бързо. Въпреки това, електрическият превоз в продължение на доста години не можа да реши 2 казуса: сложността на зареждането и запаса за мощ заради дребния потенциал на батериите.

В продължение на повече от 100 години единствено публичният превоз пътува с електрическа двигателна сила - тролейбуси, трамваи, електрически влакове, метро. Въпреки това, с появяването на новите акумулатори, електрически коли получиха късмет да се конкурират с бензиновите и дизеловите коли.
 Магнати се борят за надзор над мина за произвеждане на литий
Магнати се борят за надзор над мина за произвеждане на литий

Бизнес ползи за над $1 милиард

Те замърсяват околната среда по-малко, и най-важното, са по-икономични за потребление: разноските са приблизително 40-60% по-малко от цената на контейнер бензин. Поради неналичието на технологии и високи индустриални разноски, те са 1,5-2 пъти по-скъпи от стандартните коли. Тази разлика обаче понижава с течение на времето.

В света към този момент има над 1,5 милиарда автомобила, от които с електричество работят около 1%. Потенциалният пазар е голям, от ден на ден хора минават към електрически коли всяка година: в случай че преди 10 години на планетата нямаше даже 500 хиляди коли, то през 2021 година към този момент имаше 2 милиона от тях. Според специалисти, за 5 години тази численост ще нарасне най-малко още 6 пъти.

Освен това европейските страни оповестиха последователното занемаряване на производството на коли с мотори с вътрешно горене. Планира се това да стане изцяло до 2030-та година.

Тази действителност и оповестените проекти фрапантно усилиха потреблението на литиеви първични материали (предимно литиев карбонат). Ако светът през 2000 година е е иал потребност от 68 хиляди тона, то през 2019 година този индикатор надвишава към този момент 315 хиляди тона - потреблението се е нараснало с 4,5 пъти.

Нарастващото търсене на акумулатори засегна цените. Литиевият карбонат през 2004 година коства Щатски долар 2 хиляди на звук, по-късно преди 2 години - Щатски долар 6.5 хиляди, в 2021 - Щатски долар 17 хиляди. В пикови моменти цената даже доближи Щатски долар 70 хиляди. Накратко, растежът на пазара е голям.
 Снимка 528795
Източник:

Кой ще бъде водачът в производството на литий?

В момента над 90% от международното произвеждане на литиеви съединения пада върху Австралия, Китай и " литиевия триъгълник " - Чили и Аржентина. Но като се има поради бързият напредък на промишлеността и непрекъснатото повишаване на търсенето на литий, не е изненадващо, че всички си спомниха за неговото произвеждане и вероятните облаги.

Съединените щати, първата стопанска система в света, се тормозят от водачеството на Китай и затова от ден на ден приказват за създаването на лични находища. Съединени американски щати имат 9,1 милиона тона литиеви ресурси, като сега има единствено едно снаходище, където се прави промишленото произвеждане - това е мината Silver Peak.

Друго евентуално находище е Тъкър Пас, ситуирано в Невада, което дружно с първата мина. Може за малко време да сложи Съединени американски щати измежду водачите в производството на литий.
 Нов план за рандеман на литий поддържа Съединени американски щати в конкуренцията с Китай
Нов план за рандеман на литий поддържа Съединени американски щати в конкуренцията с Китай

Ще има ли нов състезател в промишлеността?

В Русия има по-малък перспективен капацитет. Единственото поле, работещо от времето на Съюз на съветските социалистически републики в Завитицк през 90-те години беше консервирано. Сега се разработва нова технология за възобновяване на добива която, в случай че е сполучлива, може да се приложи към затворена мина и да я възвърне.

Като цяло запасите в Руската федерация са дребни, изчислени на 1 милион тона. За съпоставяне, в Китай има ресурси в размер 5,1 милиона тона, в Австралия - 7,3 милиона тона, в Аржентина - 19 милиона тона.

Развитие на находищата в районите Мурманск и Иркутск разгласи Росатом. Според проекта до 2030 година локалното произвеждане ще може да покрие потребностите на страната. Как ще се получи на процедура, мъчно е да се предскаже, написа в уеб страницата dzen.ru.

Въпреки това, Латинска Америка, а точно Аржентина, Чили и Боливия, може да се възползва най-вече от растежа на пазара на литий. На тяхна територия има повече от половината от всички известни международни запаси от този метал. Първите 2 страни към този момент са измежду водачите в производството на литий.

Ако могат да изградят инфраструктурата за превоз и да привлекат интернационалните вложители, безусловно ще забогатеят Росатом, апропо, също смята локалните полета с капацитет за създаване.

Така че, пазарът на литий се разраства и е печеливша инвестиция. В близко бъдеще всички страни ще се борят за това, надявайки се да станат водач в производството и да получат своя дял от облагите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР