Съвпаденията са нещо рядко срещано и поради това – поразително.

...
Съвпаденията са нещо рядко срещано и поради това – поразително.
Коментари Харесай

Най-странните съвпадения в историята

Съвпаденията са нещо рядко срещано и заради това – поразително. Някои от идващите случаи в действителност наподобяват като прищевки на галактически веселяк (с малко извратено възприятие за хумор). Вярвате или не, случайност или промисъл, ето 10 от най-странните прищевки на ориста:

Близнаците със сродна орис

Джеймс Луис бил осиновен и на възраст към 40 решил да открие кръвните си родственици. Оказва се, че има брат близнак, който също получава името Джеймс след осиновяването си. Когато двамата се срещат за първи път в живота си се оказва, че брат му има един несполучлив брак зад тила си – с жена на име Линда. Също както и самият той. След това се дами за друга жена на име Бети. Така се споделя и неговата втора брачна половинка. А синовете и на двамата се споделят Джеймс Алън.

Вълшебният патрон

През 1883 година сходно на доста мъже преди и след него Хенри Зигланд напуснал своята обичана и, уви, сходно на доста дами тя не съумяла да понесе раздялата и поставила завършек на живота си. Братът на момичето решил да отмъсти и прострелял Зигланд, след което поставил завършек на живота си със същия револвер. Неверният ухажор обаче оживял – патронът одраскал лицето му и се забил в близкото дърво. Тривиалното обаче завършва тук, с цел да отстъпи място на парадокса.
Зигланд несъмнено си е мислел, че е измамил ориста, и след няколко години решил да отсече дървото. За облекчение обаче решил да употребява необикновен способ за сечене, а точно няколко пръчки динамит. В резултат на взривната вълна патронът отхвръкнал и поразил смъртоносно Хенри Зигланд. Как след това да не обичаш иронията?

Марк Твен и кометата

Самюъл Клемънс, прочут повече под псевдонима Марк Твен, в действителност е роден под щастлива звезда и по-точно под знака на Халеевата комета. Великият публицист идва на този свят на 30 ноември 1835 година по време на едно от цикличните визити на Халеевата комета навътре в Слънчевата система. Бащата на Том Сойер постоянно казвал, че е пристигнал и ще си отиде дружно с кометата. Предсказанието се сбъдва и Марк Твен умира на 21 април 1910 година – ден откакто кометата се завръща. Случайност или не – в концепцията за душата като пасажер в Космоса има доста романтика, извънредно подобаваща за създател от неговия сан.

Линкълн и Кенеди

– Ейбрахам Линкълн е определен за президент на Съединени американски щати през 1860 година
– Джон Кенеди е определен за президент през 1960 година или тъкмо 100 години по-късно.
– Политиката на двамата е мощно обвързвана с правата на жителите.
– Съпругите и на двамата губят децата си, до момента в който живеят в Белия дом.
– И двамата умират в атентати от гибелен патрон в главата.
– Фамилното име на секретарката на Линкълн е било Кенеди. Фамилното име на секретарката на Кенеди е Линкълн.
– И двамата биват убити от южняци.
– И двамата биват наследявани на поста си от хора с семейството Джонсън.
– Андрю Джонсън, който наследява Линкълн, е роден през 1808 година
– Линдън Джонсън, който наследява Кенеди, е роден през 1908 година
– Джон Уилкс Буут, който убива Линкълн, е роден през 1838 година
– Лий Харвей Осуалд, който убива Кенеди, е роден през 1939 година
– И двамата убийци са известни с трите си имена.
– И двете имена (на убийците) се състоят от 15 букви. (на англ. език).
– Линкълн бива погубен след театралната режисура „ Форд “.
– Кенеди бива погубен в колата си. Моделът е „ Линкълн “ и е създаден от Форд.
– Линкълн бива погубен в спектакъл, след което килърът се скрива в склад.
– Кенеди е убит, след което килъра се скрива в спектакъл.
– И за край, и Буут, и Осуалд биват убити преди процесите против тях.
Антъни Хопкинс и една рядка книга

Британският артист Антъни Хопкинс, който стана прочут с ролята си на Ханибал Лектър във едноименния филм, сниман по романа „ Момичето от Петровка “ от Джордж Файфър, споделя за необичайно съвпадане пред британски медии.
Няколко дни след подписването на контракта за кино лентата, Хопкинс отива в Лондон, с цел да си купи копие от книгата. За негова изненада обаче се оказало, че в книжарниците в Лондон няма нито една численост от романа. Докато чакал на площад Лестър метрото, с което да се прибере до у дома, забелязал забравена на една от пейките движимост. За негово удивление се оказало, че е тъкмо търсената от него книга „ Момичето от Петровка “. Само по себе си това е едно необяснимо съвпадане, само че след това се оказало, че с изключение на всичко друго слага началото на поредност от изключителни събития.

Две години по-късно, по време на фотоси във Виена, Хопкинс бил посетен от Джордж Файфър, създателят на романа. Докато си говорили Файфър загатнал, че няма копие от книгата в себе си. Единственото копие, което имал, бил дал на собствен другар, който го изгубил някъде в Лондон. Тогава Хопкинс посочил книгата на Файфър, който с огромно удивление забелязал на страниците й личните си бележки. В последна сметка се оказало, че книгата е същата.

Предсказаната крах на Титаник

Трагичната история на Титаник е известна по целия свят. Това, което мнозина не знаят обаче е, че съществува разказ със заглавие „ Безсилието или гибелта на Титан “. Книгата е написана от Морган Робъртсън през 1898 година 14 години преди същинската злополука на лайнера с айсберг в нощта на 14 април 1912 година.

Романът е считан за литературно знамение за ориста на корaба. Съвпаденията сред него и случилото се с Титаник не са свързани единствено с имената им. Някои от детайлностите в книгата са удивително сходни с тези в действителната история на лайнера. В нея се споделя за Титан – най-големият за времето си транспортен съд с дължина 800 фута. Корабът Титаник от своя страна е бил дълъг 882 фута. Както плавателният съд в художественото произведение, по този начин и действителният транспортен съд, са били описвани като на практика „ непотопими “. Максималната скорост и на двата е била 25 възела.

Титаник е имал 20 избавителни лодки, които в действителност са могли да спасят едвам половината от 3500-те души на борда му при възникването на злополука. Титан в сюжета на книгата е разполагал с 24 избавителни лодки, които били по-малко от половината нужни да поемат потенциала му от 3500 пасажери. Съдбата на двата плавателни съда е съдбовна. Изумително: Титан в книгата също потъва, откакто се сблъсква с айсберг, и повече от половината пасажери на борда намират гибелта си.

Каръкът късметлия

Франo Сeлaк също се родил под щастлива звезда, въпреки че през по-голямата част от живота си надали е мислел по този начин. Неговият случай е в действителност неповторим. Или по-скоро случаи – тъй като Сeлaк, хърватски преподавател по музика, бил нещо като магнит за произшествия.

Първият епизод от сагата бил през студения януари на 1962 година Влакът, с който Селак пътувал към Дубровник, дерайлирал в близката ледена река. 17 пасажери се дали прошка с живота си, само че учителят по музика се отървал единствено със счупена ръка и уплах. Това било началото на едно епично надпреварване със гибелта.

Година по-късно, до момента в който пътувал със аероплан, една от вратите внезапно се откъснала и Сeлaк бил засмукан от декомпресията отвън самолета! В случая починали 19 пасажери, само че хърватинът се избавил, падайки в купчина сено!

„ Семейство Симпсън “ и Тръмп

В епизод от 16 март 2000 година известният анимационен сериал предсказва, че Доналд Тръмп ще стане президент на Съединени американски щати.

Барт се придвижва в бъдещето, където сестра му Лиса е преди малко определена за президент на Съединени американски щати. Един от нейните съветници идва при нея с отчет, че бюджетът на страната е привършен по време на нейния предходник Доналд Тръмп.

Авторите на сериала в този момент декларират, че с това са имали за цел да насочат предизвестие за бъдещето. 16 години по-рано.

Автор: TheM; Инфо: Manager.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР