Съвместна проверка на учени от Софийския университет иасоциация е установила

...
Съвместна проверка на учени от Софийския университет иасоциация е установила
Коментари Харесай

41 пъти над нормата: Критично замърсяване с ешерихия коли на плажове по Южното Черноморие

Съвместна инспекция на учени от Софийския университет иасоциация е открила замърсяване с бактерията ешерихия коли на 7 от 11 изследвани плажа по Южното Черноморие, като тук-там замърсяването е до 41 пъти над нормата. Проверката е направена в края на юли и началото на август.

Най-чисто, с 240 кафези ешерихия коли на 100 мл морска вода и оценка " отличен ", е на плаж " Харманите " в Созопол. Освен него в лимита до 500 кафези се класират плажовете в Свети Влас, Поморие и къмпинг " Златната рибка " край Созопол.

На другия полюс е северният плаж на Царево, прочут като Попския плаж, където стойностите за ешерихия коли доближават 20 666 клетки/100 мл, което е над 41 пъти над нормата. При образния оглед на мястото е било открито вливане на мощно нечист поток в залива, съществуване на неидентифицирани тръби/канализация в посока крайбрежието и мощен аромат на фекалии в региона.

На 100-200 метра се намира недостроен и зарязан хотелски комплекс, както и купища боклуци. Според " Активни консуматори " всичко, открито от тях, не попада в досието на плажа, оповестено насайта на Подозрението е, че разположената на няколко километра градска пречиствателна станция не се оправя с повишения размер отпадъчни води и/или зауства прекомерно близо до залива на Попския плаж.



На второ място по замърсеност с ешерихия коли е южният плаж на Приморско, където е устието на Дяволската река, с резултат 11 333 клетки/100 мл, което е 22 пъти над лимита. Сигнал за проблемите на тази локация е бил подаден от локални поданици, които са видели солидно вливане на фекални води в реката от близките хотелски комплекси, факт, който съгласно " Активни консуматори " също е бил пропуснат от РЗИ - Бургас.

На едни от най-посещаваните плажове по Южното Черноморие - " Атлиман " в Китен и Лозенец, стойностите за бактерията надвишават лимитите надлежно 2 и 4 пъти. Този резултат е коментиран от нас, тъй като демонстрира, че броят туристи на плажа не е главният аршин за замърсяване.

На плажа пред хотел " Глобус " в Слънчев бряг замърсяването с бактерията е към три пъти над нормата, а на централния плаж в Бургас - два пъти.

Във връзка свзривяването на язовир " Нова Каховка " в Украйна, след което в Черно море попаднаха голям брой замърсители и муниции, от " Активни консуматори " твърдят, че до момента няма потвърдени токсични " емигранти " от Украйна.

Профилите на замърсяването на обособените плажове по Южното Черноморие са строго самостоятелни и зависят от локални фактори като съществуване на вливания на отпадъчни води, броя на посетителите, морските течения и други, означават " Активни консуматори ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР