Съвместна информационна кампания на Община Кюстендил и фондация Искам

...
Съвместна информационна кампания на Община Кюстендил и фондация  Искам
Коментари Харесай

ПриРода за живот- балнеология, климат, здравословно хранене, психология в помощ на репродуктивното здраве

Съвместна осведомителна акция на Община Кюстендил и фондация „ Искам бебе “

Какво е общото сред Ивайловград, Криводол, Мизия, Мъглиж, Приморско?

Или сред Долна Митрополия, Кресна и Летница?

Много дребни български градове. С население към 3500 души. Всеки един от тях със своите истории, инциденти, очаквания и фантазии.

Представете си, че всеки един от тях е обитаем САМО от хората, родени с помощта на „ Искам бебе “ през годините!

Да, тъкмо по този начин! Толкова са бебетата, които са на бял свят, с помощта на фондацията през годините от нейното основаване до през днешния ден. Един доста дребен български град съществува с помощта на вярата, вярата, любовта, мъдростта и добрината.

А в този момент си представете едно цялостна класна стая! С 30 усмихнати, радостни, щури деца, които тичат, смеят се, забавляват се и се радват на живота! Правят пакости, учат, порастват!

Всички тези малчугани ги има на бял свят, с помощта на Общинския фонд „ Ин витро “ на Община Кюстендил, финансирал 102 фамилии от 2013-та година до през днешния ден.

С какво е най- прочут Кюстендил?

С лечебните си минерални води и традициите в лекуването на неплодородие.



Срещата на Община Кюстендил и фондация „ Искам бебе “ е естествено продължение на идеята за дете. Обединени към тезата, че природата ни е мощно неглижиран запас в профилактиката и грижата за репродуктивното здраве в България, сътрудниците в осведомителната акция „ ПриРода за живот “ сложиха дружно началото на един нов път. Дълъг път, по който Общината и фондацията имат вяра, че ще срещнат доста нови съидейници и другари. Път, който природата обилно е сътворила, с цел да сбъдва заветната фантазия за дете. Път, който локалните хора в Кюстендил знаят добре и желаят да споделят с цяла България.

„ Аз също съм пациент с репродуктивни проблеми. Преди 20 години, когато аз започнах своето лекуване, за т нар. интегриран метод в лекуването, въобще не се говореше. „ Искам бебе “ беше първата фондация, която показа логиката на психиката и здравословния метод на живот като фактори на въздействие в обществеността. И то е доста по-съществено, в сравнение с си мислим. Именно по тази причина през днешния ден стартираме акцията „ ПриРода за живот “- с цел да се фокусираме върху него. Вярвам, че инцидентни срещи няма и тази с кмета на Кюстендил, господин Петър Паунов, се случи в най-точното време. Трябва да оправдаваме кюстендилската вода за това, на което нашите майки и баби толкоз доста са държали, а ние сме забравили- нейните лечебни свойства и принос за лекуването на неплодородие. “. Така прочувствено откри събитието Радина Велчева, създател на „ Искам бебе “.

„ Фондацията е основана не просто в отговор на характерен проблем. „ Искам бебе “ е родена, с цел да предлага решенията, да проправя пътища, да сбъдва фантазии. И, изключително значимото, да слага предварителната защита, профилактиката и приемането като тематики в политическия и публичен дневен ред. Защото грижата за здравето ни е персонален ангажимент, мисъл, отговорност. Дали и по кое време да създадем профилактичен обзор, какъв метод на живот да водим, по какъв начин да подреждаме житейските си цели, с каква храна да се храним и какъв брой внимание на обръщаме на менталното си здраве- отговорите на всички тези и доста други въпроси са както персонален избор, по този начин и избор, от който зависи фантазията ни за дете. Факт, за който постоянно не си даваме сметка. Или, за жалост, го вършим прекомерно късно. “

Кметът на Кюстендил Петър Паунов също не скри вълнението си при старта на акцията. „ Форматът е респектиращ, благодаря от сърце на всички участници в акцията. Със фамилията ми минахме по този път. И природата беше тази, която даде отговор на молитвите ни да се сдобием с по този начин мечтаните деца. Много наши близки претърпяха същото. Неописуемо е. За мен репродуктивното здраве е идея и приказвам за нея от първо лице. Ще се веселя да имаме от ден на ден съидейници, с които да мечтаем дружно и дружно да се радваме на сбъдването на най-съкровената им фантазия “, показа градоначалникът. Той не пропуща да означи, че Кюстендил е прочут туристически център с национално и интернационално значение, археологически и архитектурен резерват. „ Балнеолечението тук стартира да се развива професионално през 1966 година, а с документ на Министерството на здравеопазването от 8 март 1994 г. градът е избран като спа курорт с национално значение. Спецификата на Кюстендилското поле, обкръжено от планински вериги от всички страни, надминава тази на доста френски, италиански и швейцарски курорти. Градът има своите топли и лековити минерални извори, пивка вода, обилие на плодове и зеленчуци. Искаме да споделим всичко това и да помогнем в сбъдването на фантазията за дете “, продължи Паунов.

Гордостта на Кюстендил са неговите топли минерални извори. Минералната вода е бистра, безцветна, със мощен аромат на сероводород. По количество на серни съединения тя се подрежда на едно от първите места в страната. Съдържа още флуор, хлор, йод, сулфат хидрокарбонат, хидросулфат, натрий, калий, калций, желязо и метасилициева киселина. Със своите физически и химически свойства кюстендилската минерална вода изпреварва по лечебно влияние даже водите на френските бани в Пиринеите. Кюстендилските минерални води лекуват възпалителни гинекологични болести от нетуберколозно естество и стерилитет в резултат на инфекциозен развой при дамите, продължителен простатит, весиколити, мъжки стерилитет и олигоспермия при мъжете.

Радмила Рангелова, заместник-кмет на Община Кюстендил, показа, че се разисква опцията тази година да бъде обезпечен спомагателен финансов запас за фамилиите с репродуктивни проблеми. „ И досега, даже да сме надхвърляли лимитите, когато е имало потребност, намирали сме метод да им оказваме помощ. “, добави тя.

За съидейниците в „ ПриРода за живот “ са значими както експертизата на всички медицински експерти в региона на репродуктивното здраве и тази на психолозите, по този начин и поддръжката, разбирането и приемането в общността. Намирането и предлагането на различни и спомагателни способи за възстановяване на общото здравно и психологично здраве, препоръките, споделеният опит, фантазиите. В поддръжка на тази теза пристигна и споделеното от доктор Георги Николов: „ Забравихме добре познатите остарели способи, които хилядолетия са помагали при неплодородие. Помня когато майка ми, д-р  Павлета Табакова, пионер в асистираната репродукция, помагаше на фамилиите с репродуктивни проблеми още преди десетилетия с упътвания за балнеологично лекуване и такова, учредено на естествените запаси. И някак си, с напредването на медицината, позабравихме тези практики. Длъжни сме да се опитаме да промотираме пред обществото един естествен, здравословен метод на живот. Не би трябвало да забравяме, че България изчезва трагично. Непрестанното отсрочване на репродуктивния проект е една от главните аргументи за това. И когато дойдат на 39-40 години с готовност занапред да станат родители, даже за нас, лекарите, е невероятно да се оправим с този проблем. Приветствам самодейността „ ПриРода за живот “, тъй като има потребност да се обърнем към това, с което разполагаме. Всяка двойка, само че която помогнем да има дете без помощта на асистирана репродукция. Асистираната репродукция е краен способ. Нека не стигаме до него “.

„ Аз също съм пациент с репродуктивен проблем. Ние сме от с. Горановци, Кюстендилско. Имам персонално отношение и знам какво има градът. Вярвам, че можем и би трябвало да му дадем публичност. Обединени сме, че би трябвало да се върнем към корените си. Да употребяваме всичко това, което ни е обещано от Бога. Всички, дружно, с доста религия, слагаме едно ново начало “. Емоционалните думи са на адв. Мария Янева, ръководител на „ Искам бебе “. Тя заяви и още една вест. Традиционната годишна среща на „ Искам бебе “ на техния празник, Благовещение, тази година ще се състои в Кюстендил. От 24-ти март, в границите на три дни, градът ще бъде хазаин на националната среща на фондацията, която ще събере на едно място координаторките на над 40-те структури в цяла България. В събитието ще вземат присъединяване също уважаваният държавник и човеколюбец, доктор Милен Врабевски, както и лекари, психолози, генетици, експерти по диетика. Това ще бъде и първата среща онлайн на общността след пандемията.

„ Не мога да скрия сълзите и вълнението си- от идеята и от това, че тя се случва в родния ми град. Миналата година в България за изплакали едвам 59 000 бебета. Такъв трагичен спад, който се чака да се трансформира в наклонност, ни кара все по-силно да търсим различни способи, на които да разчитаме в битката за дете.

Балнеолечението би следвало да бъда съпътстващо лекуване при репродуктивен проблем. Окуражавам всички колеги- експерти по репродуктивно здраве да коментират това на пациентите си. Комплексното лекуване е от значително значение. Самите ние, лекарите, ще стъпим на една доста по-добра основа, в случай че работим с хора, които към този момент се възползват от опциите на природата. Това е пълноценната, осведомената грижа в устрема за дете. Използвайки ресурсите на Кюстендил, използваме рационално това, което ни е обещано, което го има в наша помощ. И дано кажа още нещо- кюстендилските бебета са доста специални- слънчеви, желани, чакани, здрави. Казвам го освен като локален човек, а като експерт със своите наблюдения и опит. “, описа доцент д- р Петя Чавеева, акушер-гинеколог, експерт по фетална медицина и вътреутробна фетална хирургия.

Доц. Милена Георгиева от лабораторията по молекулярна генетика и стареене- Българска академия на науките също взе присъединяване в представянето на „ ПриРода за живот “: „ Кампанията и нейното име имат доста бездънен смисъл. Тя сгрява сърцето ми. Аз съм родом от Кюстендил, обичам природата и силата на родното си място. Защо да не ги споделим с цяла България, с целия свят? Показателите на Кюстендил в областта на балнеологията надминават и тези на редица международни курорти. Много ще се веселя тази акция да покаже на хората, че метода, по който живеем, третирайки тялото си с вярното лекуване на балнеолечението, могат да повлияят на своята генетика и на тази на бъдещите си деца. Силата на факторите на околната среда е велика и би трябвало да го разберем и използваме в своя изгода. Климатът, водата, храната- това са опциите ни да създадем нещо за себе си. С една висша цел- да бъдем по-здрави, да бъдат по-здрави децата ни. Заедно с опциите на природата на Кюстендил имам вяра, че ще създадем доста за здравето и фантазиите за дете “.

Кампанията сплотява в себе си както силата на природата по пътя към мечтаното бебе, по този начин и тази на логиката на психиката. „ При някои пътешествието към бебе е доста малко. При други не е по този начин, за жалост. И ние сме тук, с цел да им помогнем. Работата ми е обвързвана все по-често с това да оказа помощ на хората да запазят себе си в диагнозата „ пациент с репродуктивен проблем “. Водата постоянно е била женската буря, тъй че потреблението на лековитата минерална вода в Кюстендил, е изцяло обосновано и от психическа позиция. Има смисъл да се върнем при рода си и да се погрижим за себе си по най- положителния метод “, описа психологът Елена Димитрова- Ангелова.

„ ПриРода за живот “ сплотява експерти и медицински лица от разнообразни сфери на науката и практиката. По време на конференцията приказва и доктор Ангелина Недялкова – ендокринолог и експерт по хранене и диетика. „ Община Кюстендил в действителност има неповторимо благосъстояние, от което би трябвало да се възползваме пълноценно. За мен здравето е идея. За пациентите с репродуктивни и ендокринни проблеми спокойствието, здравословния метод на живот, здравословното хранене са фактори, които имат решаващо значение. Храненето на родителите и стресът още преди детето да се роди са доста значими. Съставът на водата в Кюстендил е извънредно потребен и за ендокринната, и за репродуктивната системи. Алкалната вода е от изключителна значимост за организма ни като цяло. Истината е, че постоянно можем да реализираме прелестни резултати, без включването на лекарства, разчитайки на природата и личното си отношение “, посъветва тя.

Евгени Серафимов, известният кюстендилски художник, също взе присъединяване с персоналната си история: „ Моята баба е на този свят, с помощта на лековитата минерална вода в Кюстендил. Градът е място на вярата и на чудесата “.

За по-широкото разпространение на акцията в обществените мрежи, нейните уредници са основали и два специфични хаштага:  #natureforlifebg #природазаживот. С тях молят всички съпричастни на идеята да означават своите опит, прекарвания и усещания. Община Кюстендил и фондация „ Искам бебе “ са безапелационни в желанието си да обединят всички старания и запаси, с цел да разпространяват естественото благосъстояние на града, което е скъп съдружник в най-важната житейска битка- тази за дете. „ Фондацията ще активизира цялата си мрежа от координатори и структури в страната, с цел да дадем информация, публичност и вяра на фамилиите с репродуктивни проблеми, че има още нещо, което може да им бъде потребно. Даровете на природата в лекуването на неплодородие са рядко употребявани у нас. Решени сме да променим тази наклонност като фокусираме вниманието и силата на обществото към профилактиката, природата и здравословния метод на живот и да ги превърнем в норма. Много по- свястно е да разчитаме на предварителната защита, на естествените способи за стимулиране на процесите в организма ни, на психологичното здраве и резистентност, вместо да се чудим кой способ на лекуване на използван. “, заключи Радина Велчева.

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР