Съвместен проект на четири черноморски държави - България, Турция, Румъния

...
Съвместен проект на четири черноморски държави - България, Турция, Румъния
Коментари Харесай

България, Турция, Румъния и Украйна с общ проект за защита на делфините

Съвместен план на четири черноморски страни - България, Турция, Румъния и Украйна - е ориентиран към увеличение на популацията на делфините в Черно море, осведоми Българска телеграфна агенция.

Специалистите показват, че след въведената през 1983 година възбрана против лова на делфини в Черно море, е маркиран растеж в популацията на морските бозайници, само че съгласно тях той към момента не е приемлив.

В рамките на плана тази година ще се извърши броене на делфините в района на четирите черноморски страни. С два самолета ще бъдат проучени акваториите на България, Турция, Румъния и Украйна.

В осъществяването на плана от турска страна вземат участие Фондацията за морски изследвания (ТЮДАВ) и Факултетът за морски науки към Черноморския механически университет в град Трабзон.

Договорено е работата на терен да стартира през лятото на 2019 година, уточни представител на ТЮДАВ.

" Това ще бъде първият по рода си план с такова внушително присъединяване в Черноморския район и му отдаваме доста огромно значение. Така ще се сдобием с данни за количеството и разпространяването на морските бозайници в черноморските области. Резултатите от изследванията ще ни дадат опция да набележим ограничения за увеличение на популацията на делфините и отбраната им ", уточни представителят. Той чака също планът да спомага за активизиране на обмена на информация и на съдействието по този въпрос сред черноморските страни.

Финансирането на плана на стойност 500 хиляди евро ще се поеме от Генерална дирекция " Околна среда " на Европейски Съюз.

Турският експерт, проф. доктор Айхан Деде от Истанбулския университет, уточни, че не разполагат с безапелационни данни за типовете, размера и количествата на популацията на делфини в Черно море.

" Но вследствие на изследванията установихме,че няколко хиляди са основно от типовете Афала, Муткур и Белокоремен делфин. Смятам, че след завършването на плана и с помощта на него ще разполагаме с същински научни данни ", споделя той.

Според различен турски експерт, доцент доктор Арда Тунай, макар възбраната, въведена през 1983 година, черноморските делфини не са задоволително предпазени. Предполага се, че през 20 в. в Черно море са били уловени 4-5 млн. делфина.

" Замърсяванията в Черно море, дефицитът на храна заради всеобщия лов на риба, епидемии са измежду аргументите за понижаване на популацията на делфините, които изискват съществени грижи ", споделя той.

В последно време ръководители на редица черноморски риболовен кооперативи се оповестиха за анулация на възбраната за улов на делфини. Според изказванията им популацията на делфините в Черно море се е нараснала за сметка на намаляването на популацията на някои рибни типове.

От управлението на ТЮДАВ обаче окачествиха сходни изказвания като несъстоятелни и лишени от научна основа. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР