Съветският съюз, комунистическата империя, разпростираща се от Централна Европа до

...
Съветският съюз, комунистическата империя, разпростираща се от Централна Европа до
Коментари Харесай

Вековният конфликт в Нагорни Карабах: Интересите на Русия и Турция зад войните между арменци и азери

Съветският съюз, комунистическата империя, разпростираща се от Централна Европа до Чукотка, беше общ брой от разнообразни нации и националности. Тяхната обща заварка се постановяваше силово от Кремъл и генералните секретари отпред на мегадържавата. Но още преди разпадането ѝ през 1991 г се появяват и първите признаци на етническото напрежение като това сред Армения и Азербайджан.
Нагорни Карабах е азерско-руското название на района Арцех, името му на арменски. Това е арменска етническа територия и по този начин е била постоянно, от епохи. Знаете, че Армения е най-старата християнска страна. Проблемът поражда безусловно с идването на болшевиките, когато нещата се трансформират. По това време има един основен секретар по националностите – споделя се Йосиф Висарионович Джугашвили, който си прави опити в целия Съветски съюз.
Проф. Владимир Чуков – интернационален анализатор

„ Например може да намерите еврейски самостоятелен окръг в Далечния изток. Нагорни Карабах е арменска етническа територия, която в границите на Съюз на съветските социалистически републики се трансформира в самостоятелна област, само че вместо да бъде част от Арменската ССР, става част от Азербайджанската ССР, макар че локалните арменци пишат писма до руското управление да бъдат преместени там, където би трябвало да бъдат. Първата институционална демонстрация е основаването през 1918 година на Съвета на Карабах от арменци. Година по-късно идва азерско-британския отговор, които вършат сходна конструкция “, добавя проф. Чуков.Десетилетия наред напрежението сред двата етнически детайла не стихва, с помощта на недалновидната политика на Москва по време на Съветския съюз, а след разпадането му и на държавните управления на новосформираните страни в Баку и Ереван.

„ До този миг в тази област ние видяхме три войни. Първата е в интервала 1988 – 1994 година, която беше извоювана от арменците. Дори те излязоха отвън територията на Нагорни Карабах и част от Азербайджан беше под тяхно управление. Тогава те бяха доста въодушевени и мобилизирани, знаем какво значи арменския шовинизъм. Само че нещата се обърнаха в един миг. Защо? Експертите смятат, че основната година беше 2010-та. Тогава военният бюджет на Азербайджан е доста по-голям от бюджета на Армения “, напомня проф. Чуков. 200 хиляди души умират в първата война за Нагорни Карабах, а стотици хиляди остават без дом. Въпреки че са спечелили борбата, локалните арменци живят под прага на бедността със средства межу 8 и 20 $ на месец. Докато в прилежащ Азербайджан икономическия напредък занапред следва. 
Азерите съумяха да открият петрол, газ и сега Европа за какво мълчи, макар че историческите права са на страната на арменците? Просто тъй като ние самите подвластен от азерския газ. Наруши се финансовият баланс в интерес на азерите. Забележете – в случай че при започване на предишния век съотношението в Нагорни Карабах е било 80% арменци към 20% азери и в случай че вземете самите републики първоначално при разпадането на Съюз на съветските социалистически републики са 1:1. Сега сега арменците са под 3 млн. души, а азерите са над 10 млн., т.е. трендовете са в интерес на Азербайджан.
Проф. Владимир Чуков – интернационален анализатор

„ И към това може да се добави доста неумелата политика от страна на Армения, в това число и на хората от Нагорни Карабах. Те избраха президент, парламент, държавно управление – това в действителност си е една страна, която обаче, забележете, самата Армения не признава. Получи се един абсурд! По време на втората война през 2020 година, 44 – дневната, Ереван се опита да повлияе на Макрон в Париж, те да признаят Арцех. Това нямаше по какъв начин да стане, откакто самият Ереван не го признава “, добавя професорът.

Във втората война за Нагорни Карабах обстановката е радикално изменена и районът понася огромни териториални загуби, макар поддръжката на Армения. Войната е прекъсната краткотрайно посредством контрактувано със съдействието на Москва помирение, което оказва помощ на Азербайджан още веднъж да овладее елементи от оспорвания район.

„ Ключът за успеха на азерите е небезизвестният дрон „ Байрактар ”. Знаете, че Турция стои доста компактно зад тях с всевъзможни военни тактики, които турците натрупаха в Сирия, Либия, където желаете. Сложете и сирийските наемници, които се биха на страната на азерите. Има над 500 убити сирийски наемници в Нагорни Карабах. Срещу Армения воюваше в действителност една доста добре проведена коалиция, до момента в който зад Армения стоеше една Русия, която не я ясно какъв брой компактно я поддържаше “, акцентира анализаторът.

Армения е страната, в която постсъветското въздействие спрямо останалите страни от Съветския съюз, остава най-силно. Там има две съветски бази, електричеството и горивата идват от Русия. Към това би трябвало да се прибави и благосклонността на чисто религиозна основа. Докато на политическия връх в Ереван застава отпред настоящия министър-председател Никол Пашинян.

„ Този Никол Пашинян е по-скоро представител на арменската диаспора, само че къде. Има две големи арменски диаспори – 800 хиляди души във Франция и съвсем толкоз във Съединени американски щати. Малко повече са и в самата Армения. Така се получи един конфликт сред вътрешни и външни арменци. Нямаше по какъв начин нещата в страната по този метод да бъдат постоянни спрямо един доста мобилизиран, добре подготвен и финансиран Азербайджан. Русия не харесваше и продължава да не харесва Пашинян. Когато той завоюва изборите още веднъж през 2021 година, макар че изгубиха втората война за Нагорни Карабах, Русия нищо не можеше да направи. Той завоюва над 51%. Лъчинският кулоар е единственият, който свързва Армения с Нагорни Карабах. Там трябваше да бъдат ситуирани миротворци, в действителност съветски войски. След като Азербайджан затвори предходната година този кулоар, те нищо не можаха да създадат. Или пък не желаеха и не можеха. Някои споделяха, че те просто не могат да водят война на два фронта, откакто главният фронт е в Украйна “, отбелязва проф. Чуков.

Следват няколко стъпки от страна на Пашинян – взаимни учения със алегоричен брой бойци на арменската и американската армии и предпочитание Армения да стане член на НАТО. Следствие на това връзките сред Москва и Ереван минават под точката на заледяване.

„ Но капката, която преля чашата, беше премината по кое време? Когато Ереван призна Римският статут, Армения стана член на Международния углавен съд. Това за Русия бе вододел. Т.е. в случай че Путин пристигна в Ереван, той би трябвало да бъде задържан. Това обърна колата и в този момент явно със настоящия арменски министър председател Москва няма по какъв начин да работи. И естествено те ги оставиха на азерите, които доста елементарно, безусловно за 24 часа, на 20 септември разгромиха всичко, което им се изпречи по пътя. Много значимо е да се означи, че през 1993 година, Съветът за сигурност на Организация на обединените нации, на който Русия е непрекъснат член, признава суверенитетът на Азербайджан над Нагорни Карабах, т.е. от интернационална позиция арменците там са сепаратисти “, показва проф. Чуков.

В този комплициран и кървясъл спор, с изключение на вековното въздействие на Руската империя и по-късно на Съветския съюз, в последните години интензивно се намесва и Турция.

„ Турция в действителност е държавата-майка, а Азербайджан е детето, което беше подпомагано и финансирано. Адерската войска в действителност е турската войска, която има голям опит. Но да погледнем и стопански – Азербайджан и Турция нямат директна съхоземна връзка. Там има един втори кулоар, който съгласно мен рано или късно ще избухне. Този кулоар е Зингзук от Азербайджан към Нахичеван. Буквално предходната седмица Ердоган беше там. Това е самостоятелна област, част от Азербайджан, с 17 километра граница с Турция. Това е кулоар от извънредно огромно значение за всевъзможни типове артикули, които пътуват сред двете страни, изключително в този момент, когато Азербайджан е един от главните снабдители на енергоресурси. Там е в действителност една борба на коридорите. Тези етнически насечени територии от Сталиново време на практика създаваха тези спорове “, разяснява анализаторът.

След провалянето, претърпяно от про арменските сили при нападението на Азербайджан, всички държавни институции в Нагорни Карабах се закриват. Така интернационално непризнатата република стопира да съществува. Експертите предвиждат, че всички там арменци ще я изоставен. По публични данни става дума за 120 000 души.

„ Страх ме е, че през предходния 20 век тежките натрупвания са големи. Ще би трябвало да минат доста десетилетия, до момента в който тази ненавист бъде преодоляна. Ако погледнете разбора на сегашната проблематична обстановка арменците я показват по един метод, азерите по радикално друг. Това, което прави усещане е, че те назовават арменците сепаратисти. А другите приказват за арменски геноцид, което сме чували по различен мотив. Това демонстрира, че двете страни не са психически подготвени в околните 30 години тази злост един към различен да отпадне. Всичко това е на територията на някогашния Съветски съюз, а виждате какво става и в Украйна – същата история. Много ми се желае най-малко тази част от някогашния Съветски съюз да не бъде като онази, която е по-близо до нас “, споделя проф. Чуков.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР