Съветниците съветват, а не водят външна политика. Правителството на Кирил

...
Съветниците съветват, а не водят външна политика. Правителството на Кирил
Коментари Харесай

Бориславова: Кирил Петков е готов да даде зелена светлина за Северна Македония в ЕС

Съветниците поучават, а не водят външна политика. Правителството на Кирил Петков има подготвеност да даде зелена светлина за започване на договаряния на районен съд Македония с Европейски Съюз тогава, когато има резултати. Това съобщи пред " Тази неделя " по бТВ Лена Бориславова, шеф на кабинета на премиера.

Бориславова разяснява различията сред премиера и външния министър Теодора Генчовска, която в петък в Народното събрание упрекна премиера, че води втора външна политика, в която голяма роля играе неговият външнополитически консултант.

„ Разговорът с госпожа Генчовска е доста ефикасен, както и с всички министри. Заседанията на Министерски съвет протичат в доста градивен дух “, сподели Бориславова по бТВ и добави, че през вчерашния ден в Битоля външният министър е декларирал, че с премиера приказват в един глас.

Бориславова съобщи, че " Продължаваме промяната " са решили да станат в този момент партия, тъй като е трябвало се оправят 4 значими задания през първите 100 дни на ръководството им.

" За нас беше по-важно да решим като най-малко 4 значими задания за първите 100 дни: нов метод за справяне с коронавирус рецесията, да приключим сполучливо с Плана за резистентност, да създадем първите крачки на правосъдната промяна със закриването на профилираните съдилища, оправянето с енергийната рецесия и подпомагането на бизнеса и жителите ", сподели тя.

Бориславова съобщи, че са се справили с коронавирус рецесията, както и с енергийната рецесия. Според нея главното предизвикателство пред кабинета и Политическа партия е връзката.

" Едно от огромните ни провокации е връзката, с цел да разбираем на хората по какъв начин се прави смяната. Имаме и предизвикването да имаме по-добра връзка сред съдружните сътрудници, да се научим да работим по-добре едни с други ", сподели тя.

Не сме обсъждали явяване на идващия избори, тъй като това не е на дневен ред, съобщи Бориславова.

Тя разяснява и напрежението в обединението зародило към избора на гуверньор на Българска народна банка. Според нея има основна разлика сред поста гуверньор на Българска народна банка спрямо поста ръководител на Бюджетната комисия.

От Политическа партия сме доста удовлетворени от метода, по който Любомир Каримански води Бюджетна комисия, не споделям, че той като отиде в Българска народна банка ще прави нещо на мрачно. Когато имаш трима съдружни сътрудници, които не поддържат няма номинация, няма по какъв начин да вървиш напред, съобщи началникът на кабинета на Петков.

Тя удостовери, че са водени диалози сред депутати на Политическа партия с Каримански: „ Предлаган е пост на Каримански в Световната банка “. От Политическа партия няма да одобряват персонално по никакъв метод, че той ще съди МФ.

„ Предизвикателство е и връзката вътре в ръководството, само че няма метод като сте разнообразни и непознати обединения и хора да започнете още от първия ден да говорите на един и същи език “, сподели Бориславова.

Тя дефинира като недостиг на ръководството като коалиция желанието да се бориш за дадена идея. „ Много по-важно е да се бориш за идеята, а не да държиш непременно да има политическа непоклатимост “, сподели Бориславова.

„ Много по-лесно би било да оставим да се леят едни пари, да няма никакви митинги и ние да щракаме с пръсти, да сме свежи и заредени, само че това не е схемата, в която сме поискали да участваме “, сподели тя.

„ Аз не съм била очевидец на такова всеобщо празнуване каквото се случи в тази нощ. Разочарованието е от това, че към момента няма цялостния пакет от доказателства и предпочитание на проверяващите органи “, сподели Бориславова във връзка ареста на Бойко Борисов и знакови лица от ГЕРБ.

Тя напомни, че Министерство на вътрешните работи си прави работата съзнателно, само че все пак такива дейности се обуславят от прокуратурата. „ За да има самостоятелност, ние даваме администрация на европейската прокуратура “, сподели Бориславова.

По думите ѝ досега всички сигнали към европрокуратурата до момента са минавали през Върховната касационна прокуратура. Така не всички сигнали достигали до европейския орган.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР