Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан предупреди, че САЩ няма

...
Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан предупреди, че САЩ няма
Коментари Харесай

Джейк Съливан: САЩ "няма да толерират никаква агресия" спрямо Швеция и Финландия, докато чакат за НАТО

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан предизвести, че Съединени американски щати " няма да толерират никаква експанзия " по отношение на Швеция и Финландия, до момента в който скандинавските страни се готвят да се причислят към НАТО.

На брифинг в Белия дом той съобщи, че съгласно член 5, в случай че има офанзива против една нация от НАТО, е равностойно на офанзива против всички от военния блок. Това не се отнася за Финландия и Швеция, до момента в който те не бъдат утвърдени без изключение от 30-те страни членки, само че Съединени американски щати и алиансът са готови да покажат, на който и да е възможен агресор, че по време на процеса на кандидатстване няма да бъдат позволени никакви офанзиви към двете страни.

Съветникът по националната сигурност сподели още, че има и могат да бъдат подхванати на практика ограничения в тази посока. Това звучи като предизвестие най-много към Русия, която предходната седмица разгласи, че в случай че се наложи може да предприеме " ответни стъпки " против Финландия и Швеция, в случай че се причислят към пакта.

Според Съливан, в случай че е належащо Съединени американски щати, са подготвени да обезпечат отбранителни качества на Финландия и Швеция, макар че член 5 не важи за тях, до момента в който не бъдат публично признати в НАТО, оповестява БНР.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР