Съветникът към украинската президентска канцелария, Михайло Подоляк смята, че евентуалната

...
Съветникът към украинската президентска канцелария, Михайло Подоляк смята, че евентуалната
Коментари Харесай

Забрана за издаване на шенгенски визи на руснаци ще доведе до бунтове в Русия

Съветникът към украинската президентска канцелария, Михайло Подоляк счита, че възможната възбрана за издаване на шенгенски визи на руснаци може да докара до протести в самата Русия, съобщи news.bg.

Той обосновава за какво са нужни визови ограничавания за съветските жители.

" Шестте месеца война потвърдиха, че те не се интересуват от всеобщите убийства, разрушените градове, нуклеарния шантаж, Буча или Мариупол. Само диалозите за загуба на визи съумяват да ги върнат към съзнанието за война и отговорност. И това е първата стъпка към протест ", написа Подоляк в обществените мрежи.

Естония, Финландия и Латвия интензивно се застъпват за възбрана на издаването на шенгенски визи на руснаци. Това предложение ще бъде разисквано на срещата на външните министри на Европейски Съюз в Прага в края на август. Eстония към този момент вкара ограничавания, а Полша съобщи, че също ги обмисля.

Естония ще забрани на съветски жители с шенгенска виза, издадена от нея, да влизат в страната.

Предложението за въвеждането на визити в идващия пакет от наказания по отношение на Русия бе подкрепено и от Европредседателството, което сега се управлява от Чешката република.

Въпреки това, както отбелязва съветската редакция на BBC, сега във визовия кодекс на Европейски Съюз или в Шенгенското съглашение (което е част от Договора за действието на ЕС) няма наредба, която да разрешава цялостна възбрана за издаване на визи за избрана страна.

Германия, както и Европейската комисия, обаче отхвърлят концепцията за изцяло прекъсване на туристическите визи за руснаци. В средата на предходната седмица, когато немският канцлер Олаф Шолц се изрече срещу такива ограничавания с мотив, че това е война не на съветския народ, а на Кремъл, последна изострен отговор от външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Естонският министър председател Кая Калас съобщи: " Спрете да издавате туристически визи на руснаци. Посещението в Европа е привилегия, а не човешко право. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР