Съветът за сигурност на ООН ще гласува на 18 декември

...
Съветът за сигурност на ООН ще гласува на 18 декември
Коментари Харесай

ООН заседава за прекратяване на огъня в Газа

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще гласоподава на 18 декември нова резолюция, призоваваща за " незабавно и трайно преустановяване на военните дейности " в Газа, откакто Вашингтон демонстрира все по-голямо неспокойствие към основния си съдружник Израел.

Агенция Франс Прес заяви, че гласуването се организира дни откакто Съединени американски щати блокираха предходна резолюция на Съвета за сигурност, която щеше да призове за " филантропично преустановяване на огъня " в опустошената палестинска територия. Но в Общото заседание 193-те членове на Организация на обединените нации гласоподаваха с голямо болшинство за преустановяване на огъня, като 153 от тях бяха " за ".

Предстоящата резолюция на Съвета за сигурност беше импортирана от арабските страни, които излязоха от гласуването на Общото заседание предишния вторник, подкрепени от такава необятна интернационална поддръжка, макар че ориста на последния текст остава неразбираема.

В новия план, направен от Обединените арабски емирства, се приканва за " незабавно и трайно преустановяване на военните дейности, с цел да се обезпечи безвреден и безконтролен филантропичен достъп до линията Газа ".

Той също по този начин удостоверява поддръжката за решение за две страни в района и " акцентира смисъла на обединяването на линията Газа със Западния бряг под управлението на Палестинската автономност ".

Критикуван от Израел и Съединени американски щати, планът не посочва категорично Хамас, макар че приканва за " неотложно и абсолютно освобождение на всички заложници " и осъжда " всички безразборни набези против цивилни жители ".

Съветът за сигурност е подложен на остри интернационалните рецензии, защото от началото на войната е приел единствено една резолюция за Газа, в която 15-членният орган приканва за " филантропична пауза ", откакто пет други резолюции бяха отхвърлени, в това число две заради несъгласие на Съединени американски щати.

Според дипломатически източници договарянията по новия текст са траяли през вчерашния ден в опит да се избегне нова задънена улица, дни откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предизвести, че Израел рискува да загуби интернационална поддръжка поради " безразборните " си бомбардировки на Газа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР