Съветът за сигурност на ООН гласува единодушно за удължаване на

...
Съветът за сигурност на ООН гласува единодушно за удължаване на
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН призова Либия възможно най-скоро да проведе избори

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации гласоподава единомислещо за удължение на политическата задача на международната организация в Либия с една година и прикани основните институции и партии в разграничената северноафриканска страна да се спогодят за пътна карта за осъществяване на президентски и парламентарни избори във допустимо най-кратък период, съобщи Асошиейтед прес.

Резолюцията, призната от най-мощния орган на Организация на обединените нации, приканва за " разговор, компромис и градивно взаимоотношение " , ориентирани към образуването на " единно либийско държавно управление , способно да ръководи цялата страна и представляващо целия либийски народ ".

Либия изпадна в безпорядък, откакто през 2011 година подкрепено от НАТО въстание смъкна от власт дългогодишния деспот Моамар Кадафи, който след това беше погубен. Богатата на нефт страна е разграничена сред съперничещи си администрации на изток и на запад, всяка от които е подкрепена от размирен милиции и непознати държавни управления.



Настоящата политическа рецесия в страната произтича от неуспеха да се проведат избори през декември 2021 година и от отхвърли на министър-председателя Абдул Хамид Дбейба, който ръководеше преходното държавно управление в столицата Триполи в западната част на страната, да се отдръпна. В отговор Народното събрание на страната, ситуиран в източната част на страната, назначи конкурентен министър-председател - Фатхи Башага, който от месеци се пробва да откри свое държавно управление в Триполи.

В резолюцията се удостоверява " мощната ангажираност на Съвета за сигурност с водения от Либия и от самата нея политически развой на приобщаване, подпомаган от Организация на обединените нации и подкрепян от интернационалната общественост ", който да докара до избори във допустимо най-кратък период. Съветът за сигурност поддържа подновяването на напъните за обновяване на вътрешнолибийските договаряния, с цел да се основат условия за осъществяване на избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР