Съветът за електронни медии (СЕМ) прие доклад, според който БНТ

...
Съветът за електронни медии (СЕМ) прие доклад, според който БНТ
Коментари Харесай

Според СЕМ БНТ спазва плурализъм за протестите

Съветът за електронни медии (СЕМ) одобри отчет, съгласно който Българска национална телевизия и БНР съблюдават законовите условия за плурализъм във връзка с митингите против корупцията, държавното управление и основния прокурор.

Според Закона за радиото и малкия екран двете медии би трябвало да " отразяват другите хрумвания и убеждения в обществото посредством плурализъм на гледните точки във всяко от новинарските и актуално-публицистичните излъчвания с политическа и икономическа тема ". Медийният регулатор е наблюдавал точно дали този текст от закона е спазен.

Мониторингът на Българска национална телевизия и БНР е изработен в интервала 10-17 юли 2020 година. Според резултатите от него тематиката за гражданските митинги е водеща и централна за интервала. БНР и Българска национална телевизия са излъчвали и изключителни директни излъчвания и включвания.

" Обществените снабдители дават опция на феновете да се срещнат с формалната позиция на страната по значими въпроси на публичния живот, по едно и също време отразявайки гражданските митинги с сериозни по отношение на ръководството позиции. Институционалните, експертните и гражданските гледни точки участват в радио- и телевизионните излъчвания в ХОРИЗОНТ и БНТ1, като в наличието се регистрират и голям брой мнения и разбори от разнообразни политически, партийни и неофициални идейни вероятности ", считат от Съвет за електронни медии.

Особено при започване на митингите имаше съществени рецензии против Българска национална телевизия, че малкия екран не отделя задоволително време на антиправителствените митинги и липсва обективност. Минала седмица някогашни дългогодишни чиновници на публичната телевизия желаеха да бъде изработен незабавен самостоятелен мониторинг, който обаче да бъде осъществен от Съвет за електронни медии и да не е единствено за една седмица, а за цялостен месец – от 15 юни до 15 юли.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР