Съветът за електронни медии прие единодушно шестмесечния отчет на генералния

...
Съветът за електронни медии прие единодушно шестмесечния отчет на генералния
Коментари Харесай

Милен Митев пред СЕМ: БНР продължава отговорно и професионално да изпълнява обществената си мисия и да информира обществото

Съветът за електронни медии одобри единомислещо шестмесечния доклад на генералния шеф на Българското национално радио Милен Митев. Той обгръща интервала май-октомври 2022 година и подчертава върху достиженията, провокациите и развиването на новите планове на публичната медия.

Генералният шеф на публичната медия обясни пред Съвет за електронни медии подхванатите дейности по отношение на проникналия във вътрешната мрежа на радиото компютърен вирус.

" Текат всички нужни инспекции. Сигнализирали сме способените органи. Все още нямаме окончателен отговор на въпроса дали това е целенасочена офанзива или сме се заразили по неприятно стичане на събитията. Добрата вест е, че главната активност на БНР - основаването, излъчването и разпространяването на радиопрограми не е наранено нито за момент. Всичките ни национални и районни стратегии не престават своето лъчение ", уточни Милен Митев.

Към момента автоматизираните системи на радиото са спрени, с цел да се предотврати разпространяването на вируса. Тече разбор на засегнатите компютри и инспекция на метода на заразяване. Програмите на радиото са налични както в ефир, по този начин и посредством платформата binar.bg. Сайтът и облачните услуги на Майкрософт не са наранени.

Във връзка с появилите се изявления, че са окончателно изгубени скъпи архиви на БНР, Милен Митев изрично опроверга това. Той изясни, че всички архиви се съхраняват както на цифрови, по този начин и а на аналогови носители и това няма по какъв начин да се случи.

Генералният шеф на БНР акцентира, че радиото продължава отговорно, професионално и отдадено да извършва своята социална задача и да осведоми обществото. Той изясни, че БНР има настоящи контракти за поддръжка на системата Далет, както и за човешките запаси и счетоводството.

" Полагаме оптимални старания и вършим всичко допустимо за бързото премахване на зародилия проблем и нормализирането на обстановката ", сподели още Милен Митев.

При отчитане на активността на БНР през шестмесечния интервал от май до октомври 2022 генералният шеф на радиото подчертава, върху това, че медията продължава да бъде с най-висока степен на публично доверие на база излезлия през юни годишен отчет на Института за проучване на публицистиката " Ройтерс " към университета Оксфорд, в който за поредна година БНР е медията с най-високо публично доверие.

По пазарен дял като група всичките стратегии на БНР не престават да държат първото място съгласно изследване на ГАРБ.

" Програма " Хоризонт " в другите месеци се оказва на 2-ро или трето място, като преди нея са чисто музикални радиостанции, което демонстрира, че измежду осведомителните тя продължава да бъде водач ". БНР се изкачва в класацията на онлайн медиите като измежду осведомителните уеб сайтове bnr.bg попада все по-често измежду топ 10 и даже в топ 3 и топ 4 в обособени месеци, по данни на Gemius ", акцентира Милен Митев като означи нуждата от повече вложения в посока на развиването на цифровото наличие.

БНР е най-цитираната медия в онлайн пространството от други авторитетни медии по света и в България, съгласно критериите на MOZ на база на Гугъл статистиката. Индексът на доверието към интернет адреса bnr.bg е 67 пункта, който е и най-високият за българска медия.

Едно от главните неща, свързани с публичната задача на БНР е и битката с дезинформацията. Ключова в тази посока остава самодейността " Проверка на обстоятелства ". По покана на представителството на Европейска комисия в България екипът е измежду учредителите на основаната " Българска коалиция против дезинформацията ", чиято цел е да ускори съдействието на оперативно и експертно равнище сред европейските институции, българските национални институции, проверителите на обстоятелства и медиите.

От 1 септември 2022 година в БНР стартира осъществяването на плана за повишение на потенциала на Екипа за инспекция на обстоятелства " Пилотни радио-проверки на обстоятелства за по-надеждна медийна среда " , извоюван дружно с Европейския институт и финансиран от European Media and Information Fund (EMIF).

Милен Митев обърна внимание и на плана за основаване на народен нюзрум, както и на старта през октомври на новия подсайт на румънски език на БНР. С него езиците, на които " Радио България " популяризира информация за страната, са към този момент 11 и по този начин медията обезпечава цялостно покритие с информация от България към съседите ни на Балканите.

Генералният шеф на радиото означи и началото на развиването на нова линия в поддръжка на качествената музика от страна на БНР като социална медия с осъществените концерти на група " Остава " във връзка тяхната 30-годишнина, чийто съорганизатор е радиото.

Подробности
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР