Съветът по сигурността мисли какво ще стане, ако се прекрати

...
Съветът по сигурността мисли какво ще стане, ако се прекрати
Коментари Харесай

Кабинетът и службите мислят какво ще стане, ако се откажем от дерогацията за руския петрол

Съветът по сигурността мисли какво ще стане, в случай че се приключи дерогацията за импорт на съветски нефт и петролни артикули за преправка в " Лукойл Нефтохим Бургас ".

Днес е извършено съвещание на Съвета по сигурността към Министерски съвет, на който са показани отчети за евентуалните резултати при вероятно предварително преустановяване на дерогацията на Министерство на стопанската система и промишлеността взаимно с министерствата на финансите и превоза, както и на ДАНС, ДАР и работа " Военно разузнаване ".

От Министерски съвет показват, че решенията по показаните разбори ще бъдат взети на идващото съвещание на Съвета по сигурността и ще бъдат препоръчани на държавното управление.

В средата на 2022 година Европейската комисия позволи на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 година Преди лятната почивка на Народното събрание ГЕРБ внесе предложение за неговото предварително преустановяване.
 Заличиха
Заличиха " Лукойл " от Регистъра на пристанищните оператори у нас

Започнала е процедурата по прекачване на оперативния надзор

Припомняме, че такова предложение в края на политически сезон, само че бе отхвърлено от сътрудниците му в бюджетна комисия. Депутатът от ГЕРБ го внесе още веднъж като предложение, само че разискването му следва в пленарна зала след ваканцията на депутатите. 

Припомняме, че признатия от Съвета на Европейски Съюз, с който се вкарва възбрана за импорт на съветски нефт от 5  декември 2022 година и от 5 февруари 2023 година за модифицирания нефт, планува изключение за България заради характерното географско разположение. Специална дерогация на възбраната за импорт на недопечен петрол и на петролни артикули за стеснен интервал - края на 2024 година Договарянето й се случи по време на кабинета Петков, а по време на влизането й в действие служебният кабинет на Гълъб Донов влезе в спор с Европейска комисия за обсега на дерогацията. Наложи се  и това, че страната ни не може да изнася за други европейски страни артикули от модифициран нефт, а това важи единствено Украйна.

Именно по това време и от " Лукойл " оповестиха, че считат напълно да  трансферира активността си напълно у нас и да регистрират приходите си напълно в България . На брифинга в Министерски съвет тогава , че това ще стане единствено в случай че няма възбрана за експорт. В противоположен случай рафинерията ще престане да работи. Не стана ясно дали думите му бяха предизвестие, опасност или изискване.  
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР