Съветът на ООН по правата на човека поиска от Русия

...
Съветът на ООН по правата на човека поиска от Русия
Коментари Харесай

Съветът на ООН по правата на човека назначи българката Мариана Кацарова да наблюдава ситуацията в Русия

Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида изиска от Русия да разреши на интернационалните организации да посещават украински деца и други цивилни, " които са били принудително депортирани " към следените от Москва територии, заяви Франс прес.

В признатата резолюция се насочва апел към Москва да " приключи противозаконното принудително прекачване и депортиране на цивилни и други предпазени лица в границите на Украйна или в Руската федерация, по-специално на деца, в това число тези намиращи се в институции, непридружени и разграничени деца ".

Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида реши също по този начин да назначи българската специалистка по правата на индивида Мариана Кацарова, да следи обстановката в Русия. През септември Съветът реши, че е належащо да се назначи специфичен докладчик за Русия заради усилването на репресиите в страната.

Текстът беше признат с 28 гласа " за ", 17 гласа " въздържал се ". Две страни гласоподаваха " срещу " - Китай и Еритрея.

Според Киев до края на февруари в Русия са били депортирани 16 221 деца, само че Комисията на Организация на обединените нации не съумя да ревизира тези данни.

Освен това резолюцията приканва Русия да даде на представителите и сътрудниците на интернационалните филантропични организации и организациите за отбрана на правата на индивида " безконтролен, неотложен, дълготраен и безвреден достъп, да даде надеждна и цялостна информация за броя и местонахождението на тези цивилни лица, както и да им обезпечи почтено отношение и безвредно завръщане ". Москва е призована и да даде " безконтролен, неотложен и резистентен " достъп до всички военнопленници и други " нелегално арестувани " лица.

" Мащабът и бруталността на съветските зверства в Украйна просто надвишават човешкото схващане ", съобщи пред Съвета украинската представителка Евгения Филипенко. " Най-ужасяващото от тях е насилственото прекачване (...) на деца в Русия за рехабилитация и осиновяване ", добави тя.

Текстът също по този начин удължава с една година мандата на Комисията на Организация на обединените нации за следствие на нарушаванията на правата на индивида, осъществени в Украйна от началото на съветското настъпление на 24 февруари 2022 г.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР