Съветът на Европейския съюз разреши на България да въведе специална

...
Съветът на Европейския съюз разреши на България да въведе специална
Коментари Харесай

От догодина се повишава прагът за регистрация по Закона за ДДС на 100 хил. лева

Съветът на Европейския съюз позволи на България да вкара специфична мярка за дерогация от член 287 от Директива 2006/112/ЕО по отношение на общата система на налога върху добавената стойност. В резултат от това решение от 1 януари 2023 година влиза в действие изменението в Закона за налог върху добавената стойност за наложителна регистрация по посочената наредба, с което прагът за наложителна регистрация по закона се покачва на 100 000 лева Този предел ще се ползва до 31 декември 2024 година като след тази дата ще влязат в действие нови правила във връзка с специфичен режим за дребните предприятия. До 31 декември 2022 година се ползва предел от 50 000 лева за наложителна регистрация по ЗДДС.

Посочените прагове за съответните интервали са използвани при установяване на облагаемия оборот както за задачите на наложителната регистрация по закона, по този начин и в случаите на дерегистрация по желание вследствие на отпадане на основанието за наложителна регистрация.  

Регистрираните лица с облагаем оборот за последните дванадесет месеца под 100 000 лева към 1 януари 2023 година, които желаят да прекратят регистрацията си по закона, могат да подадат заявление за дерегистрация в способената териториална дирекция на Националната организация за приходите. Няма законово регламентиран период за подаване на заявката. Регистрираните на същото съображение лица с облагаем оборот за последните дванадесет месеца под 100 000 лева към 1 януари 2023 година, които желаят да останат регистрирани по закона, не следва да подават заявление за дерегистрация. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР